Yuzu to niewielki, jasnożółty owoc cytrusowy, który jest podobny do cytryny, ale jego smak jest niezwykły. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o yuzu, nazywanym japońskim cytrusem!
Spis treści
Co to jest yuzu?
Yuzu to rodzaj owoców cytrusów, który pochodzi ze wschodniej Azji i rośnie dziko w środkowych Chinach i Tybecie. Owoce zostały sprowadzone do Japonii i Korei za czasów dynastii Tang i są tam uprawiane do dziś. Dlatego często owoc yuzu nazywany jest japońskim cytrusem. Yuzu jest także uprawiane w Australii, Hiszpanii, Włoszech i Francji oraz we wspomnianej już Korei, znane jest jako yuja.
Jak wygląda owoc yuzu?
Yuzu ma nierówną skórkę, zazwyczaj żółtą lub zieloną, w zależności od stopnia dojrzałości. Owoce, mają w środku trochę miąższu podobnego do cytryny i są nieco większe niż mandarynka, ale mniejsze niż grejpfrut. Jednak w przeciwieństwie do mandarynek i grapefruitów, miąższ yuzu jest bardzo rzadko spożywany. Swoją wyjątkowości owoce zawdzięczają niezwykłemu aromatowi, dlatego w kuchni najczęściej wykorzystujemy skórkę yuzu i sok.
Jak smakuje yuzu?
Smak i armat yuzu można porównać do połączenia zapachu cytryny, limonki, mandaryni i grejpfruta. Świeże yuzu ma charakterystyczny cierpki, pachnący i kwaśny smak, dlatego bardzo rzadko jest jedzone na surowo.
Sprawdź, jak rosną ananasy
Jakie wartości odżywcze mają owoce yuzu?
Yuzu, podobnie jak inne cytrusy, ma wiele wartości odżywczych. Owoce zawierają sód, magnez, mangan i witaminę C, która korzystnie wpływa na cały ludzki organizm. Są też bogatym źródłem antyutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo. Udowodniono, że dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza ryzyko niektórych chorób, takich jak rak, choroby układu krążenia i zaćma. Owoce yuzu zawierają także naturalne substancje działające przeciwzakrzepowo – hesperydynę i naringinę, które są pomocne przy problemach krążeniowych. Zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zapaleniom naczyń krwionośnych.
Sprawdź, mleczko kokosowe bez tajemnic — kokosowy sekret kuchni Wschodu
Jak przechowywać świeże owoce yuzu?
Owoce Yuzu można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale aby dłużej zachowały świeżość, możemy umieścić je w chłodzie. Yuzu możemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Te azjatyckie cytrusy możemy także mrozić w całości lub oddzielone sok i skórkę z yuzu. Skórka i miąższ yuzu może przetrwać w zamrażarce do miesiąca, podczas gdy zamrożony sok pozostanie świeży przez około sześć miesięcy.
Jak wykorzystać japońskie cytrusy w kuchni?
Pomimo wyrazistego smaku owoce yuzu mogą być używane wszędzie tam, gdzie dodajemy cytrynę lub limonkę. Świetnie sprawdza się w daniach kuchni Dalekiego Wschodu — pasuje do wołowiny, tłustej wieprzowiny (np. boczku) i oczywiście do sushi oraz owoców morza — ostryg, krewetek, homarów. Yuzu podobnie jak cytryna może także grać pierwsze skrzypce w deserach — sernik z yuzu to prawdziwy majstersztyk. Również miłośnicy lemoniady i koktajli z alkoholem oraz mocktaili docenią smak soku yuzu i skórki tych owoców.
Yuzu – japoński cytrus
W Japonii yuzu jest używane nie tylko do gotowania. Owoce stosowane są także do produkcji herbaty, leków, zapachów, produktów do kąpieli, świec i innych. To także owoc, który ma swoje miejsce w japońskiej kulturze i tradycji.