Dojrzałe owoce yuzu

Co to jest yuzu? Jak smakuje, jak wygląda i jakie ma właściwości mały japoński cytrus?

Yuzu to niewielki, jasnożółty owoc cytrusowy, który jest podobny do cytryny, ale jego smak jest niezwykły. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o yuzu, nazywanym japońskim cytrusem! 

Co to jest yuzu?

Yuzu to rodzaj owoców cytrusów, który pochodzi ze wschodniej Azji i rośnie dziko w środkowych Chinach i Tybecie. Owoce zostały sprowadzone do Japonii i Korei za czasów dynastii Tang i są tam uprawiane do dziś. Dlatego często owoc yuzu nazywany jest japońskim cytrusem. Yuzu jest także uprawiane w Australii, Hiszpanii, Włoszech i Francji oraz we wspomnianej już Korei, znane jest jako yuja.

Jak wygląda owoc yuzu?

Yuzu ma nierówną skórkę, zazwyczaj żółtą lub zieloną, w zależności od stopnia dojrzałości. Owoce, mają w środku trochę miąższu podobnego do cytryny i są nieco większe niż mandarynka, ale mniejsze niż grejpfrut. Jednak w przeciwieństwie do mandarynek i grapefruitów, miąższ yuzu jest bardzo rzadko spożywany. Swoją wyjątkowości owoce zawdzięczają niezwykłemu aromatowi, dlatego w kuchni najczęściej wykorzystujemy skórkę yuzu i sok. 

Yuzu - zebrane owoce w koszyku oraz rosnące na gałęzi
Yuzu – zebrane owoce w koszyku oraz rosnące na gałęzi / Fot. Canva.com

Jak smakuje yuzu?

Smak i armat yuzu można porównać do połączenia zapachu cytryny, limonki, mandaryni i grejpfruta. Świeże yuzu ma charakterystyczny cierpki, pachnący i kwaśny smak, dlatego bardzo rzadko jest jedzone na surowo. 

Jakie wartości odżywcze mają owoce yuzu?

Yuzu, podobnie jak inne cytrusy, ma wiele wartości odżywczych. Owoce zawierają sód, magnez, mangan i witaminę C, która korzystnie wpływa na cały ludzki organizm. Są też bogatym źródłem antyutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo. Udowodniono, że dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza ryzyko niektórych chorób, takich jak rak, choroby układu krążenia i zaćma. Owoce yuzu zawierają także naturalne substancje działające przeciwzakrzepowo – hesperydynę i naringinę, które są pomocne przy problemach krążeniowych. Zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zapaleniom naczyń krwionośnych.

Sprawdź, mleczko kokosowe bez tajemnic — kokosowy sekret kuchni Wschodu

Jak przechowywać świeże owoce yuzu?

Owoce Yuzu można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale aby dłużej zachowały świeżość, możemy umieścić je w chłodzie. Yuzu możemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Te azjatyckie cytrusy możemy także mrozić w całości lub oddzielone sok i skórkę z yuzu. Skórka i miąższ yuzu może przetrwać w zamrażarce do miesiąca, podczas gdy zamrożony sok pozostanie świeży przez około sześć miesięcy.

Jak wykorzystać japońskie cytrusy w kuchni?

Pomimo wyrazistego smaku owoce yuzu mogą być używane wszędzie tam, gdzie dodajemy cytrynę lub limonkę. Świetnie sprawdza się w daniach kuchni Dalekiego Wschodu — pasuje do wołowiny, tłustej wieprzowiny (np. boczku) i oczywiście do sushi oraz owoców morzaostryg, krewetek, homarów. Yuzu podobnie jak cytryna może także grać pierwsze skrzypce w deserach — sernik z yuzu to prawdziwy majstersztyk. Również miłośnicy lemoniady i koktajli z alkoholem oraz mocktaili docenią smak soku yuzu i skórki tych owoców.

Skórka yuzu jako dodatek do deseru
Skórka yuzu jako dodatek do deseru / Fot. Canva.com

Yuzu – japoński cytrus

W Japonii yuzu jest używane nie tylko do gotowania. Owoce stosowane są także do produkcji herbaty, leków, zapachów, produktów do kąpieli, świec i innych. To także owoc, który ma swoje miejsce w japońskiej kulturze i tradycji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *