Miód tupelo to bardzo rzadki miód, który pochodzi z Florydy i Georgii w Stanach Zjednoczonych. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatów drzew tupelo. Miód sławę zyskał w latach 70. dzięki rockowemu albumowi “Tupelo Honey”. Sprawdź, co to jest miód tupelo!
Spis treści
Co to jest miód tupelo?
Ceniony za maślaną słodycz z nutą cynamonu i świeżych kwiatów, miód tupelo jest wyjątkowym miodem o zielonkawym odcieniu. Ten wyjątkowy miód wytwarzają pszczoły tylko w południowo-wschodnim regionie Stanów Zjednoczonych. Powstaje między Georgią a Florydą, w dorzeczu rzeki Apalachicola na Florydzie i w rezerwacie przyrody Okeefenokee wzdłuż granicy Georgia-Floryda.
Miód swoją nazwę bierze od białych drzew tupelo (z gatunku Tupelo Ogeechee). Drzewa kwitną tylko około 10 dni w roku i rosną dziko na bagnach Florydy. Dlatego jest to najdroższy i najrzadszy miód tupelo, pozyskiwany w warunkach naturalnych. Miód jest certyfikowany przez analizę pyłkową w celu stwierdzenia jego czystości i pochodzenia.
Chociaż miód tupelo znamy od wieków, początkowo nie cieszył się uznaniem. Popularność zawdzięcza muzyce rockowej! W roku 1971 Van Morrison stworzył przebojową płytę “Tupelo Honey”.
Jak smakuje miód tupelo?
Miód tupelo ma wyraźny maślany smak przełamany nutami cynamonu i pachnących kwiatów. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dojrzałym serem, bakaliami i migdałami na desce do wędlin. Kropla miodu tupelo na plastrze szynki wzmocni naturalną, bogatą słodycz mięsa.
Jak przechowywać miód tupelo
Każdy naturalny miód jest odporny na psucie się, dlatego jest jednym z najłatwiejszych do przechowywania produktów spożywczych. Wszystko, czego potrzebuje miód to pojemnik, najlepiej z pokrywką, aby chronić go przed przypadkowym rozlaniem. Najlepiej przechowywać miód w temperaturze pokojowej. Zbyt dużo ciepła może sprawić, że miód będzie cieknący, a jeśli miód będzie zbyt zimny, może się skrystalizować (co można cofnąć przez podgrzanie miodu). Ponieważ jednak miód tupelo ma wyższy stosunek fruktozy do glukozy, krystalizacja nie zachodzi tak szybko, jak w przypadku innych miodów.
Sprawdź, dlaczego miód krystalizuje