Miód manuka w ostatnich miesiącach zawojował listy przebojów zdrowych produktów. Ten miód ceniony jest ze względu na właściwości antybakteryjne oraz wspomaganie odporności i układu krążenia. Niestety jego cena jest wysoka, nawet kilkaset złotych za opakowanie, zatem przed zakupem warto wiedzieć, który słoiczek z tym miodem wybrać!

Pochodzenie i właściwości lecznicze miodu manuka
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii i powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka, czyli słynnego krzewu herbacianego! Manuka rośnie w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Oryginalny miód manuka pochodzi tylko z tamtych rejonów świata!
Miód manuka zyskał popularność przede wszystkim ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je dużej zawartości methylglyoxalu. W miodzie manuka jest go aż 1000mg/kg. Europejski miód, też ceniony w lecznictwie, zawiera średnio około 3,1mg/kg methylglyoxalu.
WAŻNE! Miody manuka o najwyższym stężeniu dojrzewają w odpowiednich beczkach ponad dwa lata. Badania naukowe wykazały, że miód o stężeniu 100mg/kg zabija bakterie E. Coli. Kupując miód manuka musimy sprawdzić, ile metylglyoaxalu zawiera. Podstawowym certyfikatem dla miodu manuka jest MGO. Podaje on zawartość methylglyoaxalu w mg/kg. Im większe wartość MGO, tym większa zdolność antybakteryjna. Skala błędu wynosi tu tylko 2 proc. i jest wiarygodna.
Miód manuka często stosowany jest jako domowy specyfik w infekcjach bakteryjnych oraz jako środek wspomagający układ immunologiczny. Działa także probiotycznie wzmacniając naturalną florę bakteryjną w jelitach. Ma też korzystny wpływ na układ krążenia – obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Uwaga! Miód manuka można spożywać nawet wieczorem po umyciu zębów, ponieważ działa antybakteryjnie.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.