Miód manuka w ostatnich miesiącach zawojował listy przebojów zdrowych produktów. Ten miód ceniony jest ze względu na właściwości antybakteryjne oraz wspomaganie odporności i układu krążenia. Niestety jego cena jest wysoka, nawet kilkaset złotych za opakowanie, zatem przed zakupem warto wiedzieć, który słoiczek z tym miodem wybrać!
Spis treści
Co to jest miód manuka – pochodzenie i właściwości lecznicze miodu z kwiatów krzewu herbacianego
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii i powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka, czyli słynnego krzewu herbacianego! Manuka rośnie w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Oryginalny miód manuka pochodzi tylko z tamtych rejonów świata!
Miód manuka zyskał popularność przede wszystkim ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Za lecznicze działanie miodu odpowiada związek o silnych właściwościach antybiotycznych – methylglyoxal (MGO). W wyższych stężeniach ma także działanie antywirusowe i przeciwgrzybicze. W miodzie manuka jest go nawet ok. 1000 mg/kg. Dla porównania, europejskie miody, też cenione w lecznictwie, zawierają go średnio od 6 do 30 mg/kg.
Od czego zależy cena miodu manuka?
Methylglyoxal występuje naturalnie w każdym miodzie, jednak w miodzie manuka jest go nawet kilkaset razy więcej. Im większa w miodzie zawartość w miodzie (do nawet 550 mg/kg), tym silniejsze jego działanie, a co za tym idzie, wyższa cena.
WAŻNE! Miody manuka o najwyższym stężeniu dojrzewają w odpowiednich beczkach ponad dwa lata. Badania naukowe wykazały, że miód o stężeniu 100 mg/kg zabija bakterie E. Coli.
Jak kupować miód manuka
Kupując miód manuka musimy sprawdzić, ile metylglyoaxalu zawiera. Podstawowym certyfikatem dla miodu manuka jest MGO. Podaje on zawartość methylglyoaxalu w mg/kg. Im większa wartość MGO, tym większa zdolność antybakteryjna. Skala błędu wynosi tu tylko 2 proc. i jest wiarygodna.
Zastosowanie miodu manuka w leczeniu
Manuka często stosowany jest jako domowy specyfik w infekcjach bakteryjnych oraz jako środek wspomagający układ immunologiczny. Z powodzeniem stosowany jest przy nawracających infekcjach zatok jako składnik roztworu do irygacji. Substancje przeciwbakteryjne z miodu manuka są w stanie usunąć zalegającą w zatokach warstwę tzw. biofilmu, zbudowaną z bakterii i grzybów.
Działa także probiotycznie wzmacniając naturalną florę bakteryjną w jelitach. Ma też korzystny wpływ na układ krążenia – obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi.
Uwaga! Ten miód można spożywać nawet wieczorem po umyciu zębów, ponieważ działa antybakteryjnie.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.