Miód w słoikach, Jak przechowywać miód?

Jak przechowywać miód? Przechowywanie miodu bez tajemnic

Miód to naturalny produkt o niezwykłych właściwościach, wytwarzany przez pszczoły. Miód nazywany jest płynnym złotem ze względu na swoje walory odżywcze, smakowe oraz zdrowotne. Aby cieszyć się wszystkimi zaletami miodu, musimy odpowiednio go przechowywać. Sprawdź, jak przechowywać miód, aby zachować jego wyjątkowe właściwości przez długi czas.

Sekrety miodu. Jakie są jego właściwości?

Miód powstaje jako efekt ciężkiej pracy pszczół miodnych, które w wieloetapowym procesie przekształcają zebrany nektar i pyłek kwiatowy w tę wyjątkową substancję, nazywaną płynnym złotem. Pszczoły produkują miód jako zapas pożywienia na zimę, jednak dzięki hodowli pszczół możemy również czerpać korzyści z tego słodkiego skarnu natury. Miód ceniony jest przez ludzi od tysiącleci za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Poza walorami smakowymi miód stanowi naturalne źródło energii w postaci łatwo przyswajalnych cukrów prostych. Wykazuje też działanie antybakteryjne, co może być pomocne w łagodzeniu objawów przeziębienia czy wspieraniu leczenia ran, skaleczeń i infekcji skórnych. Dodatkowo bywa stosowany w łagodzeniu kaszlu, bólu gardła czy chrypki. Miód zawiera witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, które mogą pomagać wzmacniać organizm. Aby cieszyć się wszystkimi zaletami miodu, musimy odpowiednio go przechowywać.

Miód wyciekający z plastra
Miód wyciekający z plastra / Fot. Pixabay.com

Sprawdź, co to jest miód Tupelo

Przechowywanie miodu. Jak przechowywać naturalny miód

Jak przechowywać miód, aby zachować jego wyjątkowe właściwości? Ważna jest odpowiednia temperatura, światło i wilgotność.

W jakiej temperaturze przechowujemy miód?

Miód najlepiej przechowywać miód w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła. Nie powinno być to jednak miejsce zbyt zimne, optymalna temperatura przechowywania miodu to 8-20°C. Dlatego lodówka nie jest najlepszym miejscem do przechowywania miodu, ponieważ płyny miód może zgęstnieć i skrystalizować.

Czy miód trzymamy na świetle?

W przechowywaniu miodu ważne jest także światło. Naturalny miód przechowujemy w ciemnym miejscu lub naczyniu, które nie przepuszcza światła np. w kamionce, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Jest to ważne, ponieważ promienie słoneczne mogą przyczyniać się do utraty cennych wartości odżywczych miodu.

Wilgotność powietrza i przechowywanie miodu

Naturalny miód pszczeli nie lubi wilgoci. Warto przechowywać miód w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej szklanym słoiku lub ceramicznym. Dzięki temu miód nie będzie chłonął wilgoci z otoczenia, co mogłoby przyspieszyć jego psucie się.

Przestrzegając tych zasad, możemy cieszyć się smakiem i zdrowotnymi właściwościami miodu przez długi czas. Nawet kilka lat.

Naturalny miód w słoiku, który krystalizuje
Naturalny miód w słoiku

Czy miód może się zepsuć?

Tak, niewłaściwe przechowywanie miodu może powodować jego zepsucie i utratę właściwości. W nieodpowiednich warunkach miód może fermentować, czyli podlegać procesowi wytwarzania alkoholu przez drożdże. Fermentacji sprzyjają przede wszystkim wilgoć, przechowywanie w nieszczelnym pojemniku oraz rodzaj miodu. Niektóre miody są bardziej podatne na fermentację np. miód nawłociowy i wrzosowy. Fermentowany miód traci swoje cenne właściwości i może nie być bezpieczny do spożycia. Po rozpoznaniu sfermentowanego miodu (np. po pieniącej się powierzchni i ostrym zapachu) najlepiej go wyrzucić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *