Co zrobić z jajkami, które zostały po Wielkanocy?

Co zrobić z jajkami, które zostały po Wielkanocy? #WielkanocZeroWaste

Zastanawiasz się, co zrobić z jajkami na twardo, które zostały po świętach? Absolutnie ich nie wyrzucaj! Takie jajka możemy wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdź, co zrobić z jajek na twardo i nie marnować jedzenia po Wielkanocy.

Wielkanoc Zero Waste

Wielkanoc to czas, kiedy przygotowujemy naprawdę dużo jedzenia, którym dzielimy się z rodziną i przyjaciółmi. W tym czasie na pierwszym miejscu stawiamy jajka, które serwujemy na wiele sposobów i przede wszystkim robimy z nich pisanki. Niestety zdarza się, że przed świętami ugotujemy zbyt dużo jajek i po Lanym Poniedziałku zastanawiamy się, co z nimi zrobić. Na szczęście mamy na to sposób! Wystarczy podejść do świąt w duchu #zerowaste i wykorzystać jajka do przygotowania innych potraw, a tym samym nie marnować jedzenia.

Ile można trzymać jajka ugotowane na twardo?

Jajka ugotowane na twardo możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni, jeśli nie zostały obrane ze skorupki. Dzięki przez cały okres Świąt Wielkanocnych możemy spokojnie zajadać się jajkami, a następnie mamy jeszcze chwilę na wymyślenie, jak zagospodarować takie jajka. 

Sprawdź, jak wykorzystać przeterminowany twaróg

Jak wykorzystać jajka na twardo? 

Ugotowane na twardo jajka po Wielkanocy możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jajka na twardo to składnik wielu pysznych dań. Dlatego, zanim wyrzucimy wielkanocne jajka, zastanówmy się, jak jeszcze możemy wykorzystać je w kuchni. Najbardziej oczywisty pomysł na wykorzystanie jajek na twardo to pasta jajeczna, ale to nie wszystko! Oto kilka ciekawych wskazówek, co zrobić z jajkami na twardo:

  • Sałatki: Jajka doskonale komponują się z wieloma składnikami sałatek. Możemy je dodać do klasycznej sałatki jarzynowej, sałatki z tuńczykiem i kukurydzą, a także sałatki ziemniaczanej po prowansalsku.
  • Farsze: Jajka to idealny dodatek do farszu. Możemy przygotować pyszne jajka faszerowane pieczarkami i cebulką, szynką i serem lub pastą jajeczną z dodatkiem chrzanu i świeżych ziół. Z jajek na twardo możemy też zrobić nadzienie do rolady szpinakowej lub tortu naleśnikowego.
  • Przekąski: Jajka ugotowane na twardo to również pomysł na szybką i sycącą przekąskę. Pokrojone w plasterki dodajemy do kanapek z majonezem, sałatki warzywnej lub po prostu jemy je z odrobiną pieprzu i szczypiorku. Doskonale pasją także jako składnik tymbalików, mięsnej galaretki lub szynki w auszpiku.
  • Dania główne: Jajka na twardo możesz wykorzystać również do dań bardziej obfitych. Sprawdzą się wyśmienicie w zapiekance z ziemniakami i serem, w kotletach z jajek, a także w domowej roboty pasztecie – mięsnym i warzywnym.
  • Zupy: Jajka możesz również dodać do domowych zup. Będą ciekawym dodatkiem zarówno w kremie z brokułów, jak i w klasycznej pomidorówce z ryżem, a także w zupie szczawiowej. Nie zapominamy oczywiście o klasycznym żurku lub kiszonym barszczu czerwonym
Sałatka z jajkami na twardo
Sałatka z jajkami na twardo / Fot. Canva.com

Co jeszcze możemy zrobić z jajkami po świętach?

Jedzeniem, które zostało nam po świętach, możemy podzielić się z potrzebującymi. Przede wszystkim możemy podzielić się z sąsiadami, zanieść je do punktów, które przyjmują jedzenie — najczęściej zlokalizowanych przy jadłodajniach dla bezdomnych lub Caritasie. Możemy także oddać je do jadłodzielni — specjalnych lodówek, gdzie możemy zostawić jedzenie, a osoby w potrzebie mogą z niego skorzystać. Ważne! Jedzenie, którym się dzielimy, musi być świeże i odpowiednio zapakowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *