Pieczarki - zdrowe grzyby w zasięgu ręki

Czy grzyby są zdrowe? Czy warto jeść pieczarki i inne grzyby?

Był taki czas, że pieczarki uważano za zupełnie bezwartościowe pod względem odżywczym, jednak najnowsze badania naukowe zmieniają podejście do tych grzybów. Niektórzy podchodzą bardzo nieufnie do wszelkich grzybów, gdyż wiele z nich ma właściwości trujące, a rozróżnianie poszczególnych gatunków nie jest łatwym zadaniem. Co warto wiedzieć o grzybach? Czy warto je włączyć do swojej codziennej diety?

Pieczarki – hodowla oraz właściwości odżywcze

Pieczarki to grzyby uprawne, które cieszą się największą popularnością na świecie. Naukowcy przebadali je pod względem wartości odżywczych i okazało się, że zawierają one w sobie witaminy z grupy B, liczne związki bioaktywne, w tym lektyny i tyrozynazy, a ponadto posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe oraz genoprotekcyjne. Kolejną zaletą pieczarek jest ich niskokaloryczność, gdyż w znacznej mierze (90-95%) składają się z wody, co tłumaczy, dlaczego tak drastycznie zmniejsza się ich objętość podczas smażenia bądź gotowania.

Jeśli chodzi o to, gdzie rosną pieczarki, to oczywiście można je znaleźć rosnące dziko, jak inne grzyby, jednak te, które kupujemy w sklepach, pochodzą ze specjalnych upraw. Pieczarkarnie hodują te grzyby na skalę masową, wykorzystując do tego celu specjalnie przygotowane hale. Co ciekawe, pieczarki możesz uprawiać we własnym ogrodzie, o czym szerzej pisze blog zdroweporady.pl. Najlepiej nadają się do tego zacienione miejsca, w których panuje w miarę stała temperatura, a więc piwnice lub budynki gospodarcze. Niektórzy jednak z powodzeniem hodują własne pieczarki na balkonach.

Czy grzyby są zdrowe?

Specjaliści zajmujący się grzybami zwracają uwagę na to, że są one marginalizowane, podczas gdy mają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Poza tymi, które wymieniliśmy w poprzednim akapicie, opisując pieczarki, większość grzybów zawiera także witaminę C i E oraz witaminę D, która jest praktycznie niespotykana w innych pokarmach roślinnych. Ponadto grzyby dostarczają naszemu organizmowi potasu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, selenu i cynku. Przeprowadzono nawet badania, które wykazały, że spożywanie grzybów co najmniej 3 razy w tygodniu może obniżyć ryzyko występowania raka prostaty, jednak trzeba zaznaczyć, że badanie to miało miejsce w Japonii, gdzie spożywane są inne rodzaje grzybów niż te występujące w Europie.

Jak przyrządzić pieczarki?

Pieczarki można przyrządzać na wiele sposobów, a nawet jeść je na surowo, o czym wie niewiele osób. W tradycyjnej polskiej kuchni są one częstym dodatkiem do sosów i mięs, aktualnie coraz częściej wykorzystuje się je także jako składnik sałatek. Dużą popularnością cieszą się zupy pieczarkowe, a także przetwory z tymi grzybami w roli głównej. Poza tym pieczarki wspaniale podkreślają smak gulaszów, świetnie nadają się także do różnego rodzaju farszów np. z kiszoną kapustą. Wielbiciele dań z makaronu również mogą wykorzystać pieczarki do przygotowania aromatycznego sosu.

Źródło: materiały promocyjne partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *