Czerwiec to początek sezonu na leśne grzyby w Polsce. W lasach pojawiają się już borowiki i kurki. Sprawdź, jak przechowywać zebrane grzyby, aby zachować ich walory smakowe i wykorzystać do przygotowania potraw i przetworów!
Spis treści
Przechowywanie świeżych grzybów
Lato i jesień i czas kiedy nasze lasy obfitują w grzyby — prawdziwki, podgrzybki, kurki, rydze i wiele innych smacznych gatunków grzybów jadalnych. W tym czasie chętnie wybieramy się na grzybobranie lub kupujemy leśne grzyby na targowisku albo w supermarkecie. Jednak grzyby to produkt bardzo nietrwały i warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby cieszyć się ich walorami smakowymi.
Sprawdź, jak przechowywać rzodkiewkę
Jak przechowywać świeże grzyby leśne?
Odpowiednie przechowywanie grzybów leśnych musimy zacząć już… w lesie. Ważny jest pojemnik, do którego zbieramy grzyby. Najlepiej, aby był to przewiewny koszyk, gdzie grzyby będą miały dobrą wentylację i nie będą się “zaparzać”. Absolutnie nie zbieramy grzybów do toreb foliowych! Jeżeli zabieramy różne gatunki grzybów np. podgrzybki (do suszenia) i rydze lub maślaki, dobrze jest układać je w osobnych koszykach. Kapelusze rydzów i maślaków pokrywa lepki śluz, który zabrudzi grzyby przeznaczone do suszenia.
Jak długo można przechowywać świeże grzyby?
Po powrocie z grzybobrania lub zakupów grzyby musimy przyrządzić tak szybko, jak to jest możliwe. Grzyby przeznaczone do suszenia czyścimy, kroimy i rozkładamy na słońcu lub wstawiamy do piekarnika albo suszarki. Grzyby przeznaczone do gotowania możemy delikatnie opukać z piasku i poddusić je lub podgotować.
Sprawdź, jak oczyścić kurki
Jak przechować grzyby do następnego dnia? Przechowywanie grzybów w lodówce
Jeżeli musimy przechować grzyby do następnego dnia, delikatnie je oczyszczamy na sucho, a następnie zawijamy w lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy. Przechowujemy w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Jak przechować grzyby na zimę?
Oto kilka sprawdzonych sposobów przechowywania grzybów: suszenie grzybów, marynowanie grzybów, wekowanie grzybów w słoikach, kiszenie grzybów oraz mrożenie grzybów.