Dieta jajeczna to jedna z tzw. diet wybiórczych, czy takich w których ograniczony jest rodzaj spożywanych pokarmów. Dietę jajeczną opracowali amerykańscy dietetycy z kliniki Mayo, w ramach planu zwalczania otyłości. Jest ona bardzo efektywna, jednak czy jej stosowanie grozi efektem jojo?
Spis treści
Dieta jajeczna – podstawowe założenia
Dieta jajeczna według oryginalnych założeń jej autorów nie powinna trwać dłużej niż 10 dni. Jest ona bowiem bogata w białko, jednak uboga w kalorie i węglowodany złożone. Jej podstawą są oczywiście jajka, czyli główne źródło białka. Jadłospis nie jest specjalnie zróżnicowany: dwa gotowane na twardo jaja kurze należy zjadać trzy razy dziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Do jajek dodajemy surowe owoce i warzywa (mandarynki, pomidory, marchewki itd.). Posiłki można urozmaicić, dodając do jaj grzyby, ryby lub chude mięso – raz w tygodniu, pamiętając o tym, by nie dodawać do nich tłuszczu ani pieczywa.
Dieta jajeczna – wady i zalety
Efekty stosowania diety jajecznej widać już po kilku dniach, jednak należy pamiętać o tym, by nie wrócić do starych nawyków żywieniowych, które będą gwarantować efekt jojo. WAŻNE! Diety jajecznej nie zaleca się osobom, które mają problemy z układem krążenia – żółtko zawiera sporo cholesterolu, który może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Odnotowano również wiele przypadków osób, które w trakcie stosowania diety jajecznej uskarżały się na bóle głowy, omdlenia, poczucie rozbicia czy kłopoty z metabolizmem.
Dieta jajeczna, mimo widocznej utraty wagi już po kilku dniach, może zaszkodzić zdrowiu, a w dłuższej perspektywie zakończyć się efektem jojo. Przed zdecydowaniem się najlepiej przed skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem i przeanalizować jej wady i zalety.