Pasta jajeczna z dodatkiem świeżych ziół w szklanej misce

Jak zrobić pastę jajeczną? Pomysł na pastę do kanapek

Pastę jajeczną kochają wszyscy. Poradzimy, jak zrobić pastę jajeczną – szybko, smacznie i z pomysłem! 

Jak zrobić pastę jajeczną? 

Pasta jajeczna to fenomenalny dodatek do kanapek, który znamy od dzieciństwa. Jest łatwa w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i może być podana zarówno na co dzień, jak i od święta, np. w czasie śniadania wielkanocnego. 

Jak zrobić pastę jajeczną? Do jej przygotowania potrzebujemy przede wszystkim jajka ugotowane na twardo. Najlepsze będą jajka ze wsi (od zaprzyjaźnionego rolnika lub od babci), albo “sklepowe” od kur z wolnego wybiegu. Ważne, żeby wybierać jajka dobrej jakości. Do tego potrzebujemy: majonez, miękkie masło, mascarpone lub jogurt grecki – składnik, który nada właściwą konsystencję paście. Na koniec sól i pieprz do smaku oraz dodatki: szczypiorek, dymka, pietruszka, chrzan, musztarda, suszone pomidory, awokado – do wyboru do koloru. 

Sprawdź, jak ugotować jajko na twardo

Przygotowanie pasty jajecznej krok po kroku

  1. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i rozdrabniamy – ucieramy na tarce, kroimy w bardzo drobną kosteczkę lub rozgniatamy widelcem.
  2. Do jajek dodajemy majonez lub miękkie masło, lub jogurt grecki, lub serek mascarpone, lub wszystkiego po trochę. Chodzi o to, aby z jajek powstała pasta, którą można będzie smarować pieczywo lub np. nadziewać wytrawne babeczki.
  3. Pastę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Na koniec dodajemy ulubione dodatki: świeże zioła np. szczypiorek, cebulkę dymkę, pietruszkę. Możemy dodać chrzan lub musztardę, a także bardziej egzotyczne składniki jak suszone pomidory, oliwki, awokado, świeże kiełki. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i ulubione połączenia smakowe.

Sprawdź, ile kalorii ma jajko

Pasta jajeczna light

Pastę jajeczną możemy także przygotować w wersji light – wówczas robimy pastę jajeczną bez majonezu! Majonez, mascarpone, maso lub jogurt grecki zastępujemy chudym jogurtem naturalnym. Możemy także użyć majonezu z białek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i pyszna pasta do kanapek lub innych lekkich przekąsek gotowa!

Sprawdź: woda po gotowaniu jajek – jak ją wykorzystać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *