Świeże jajka w papierowej suszce

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże

Jajko to u większości z nas podstawowy produkt używany w kuchni i nie tylko. Szczególnie w okresie wielkanocnym wszyscy wręcz “wariujemy” na punkcie jajek. Gotujemy na twardo, faszerujemy, marynujemy, malujemy i dekorujemy, i oczywiście dodajemy jako składnik wypieków. Jajka możemy wykorzystać na 1000 sposobów, ważne aby spełniały jeden warunek – muszą być świeże i najwyższej jakości. Ale jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Które jajka wybrać do gotowania?

Najlepsze do gotowania i jedzenia są jajka, które mają powyżej dwóch dni, ale nie więcej niż siedem. Gdy jajka są zbyt świeże po ugotowaniu trudno obrać je ze skorupki, natomiast gdy są przeleżane mogą mieć brzydki zapach.

Jak sprawdzić, czy jajko jest rzeczywiście świeże? 

Istnieją co najmniej dwie sprawdzone metody na ocenę świeżości jajek – poza sprawdzeniem daty przydatności na opakowaniu.

Zanurzanie jajka w wodzie

Surowe jajko zanurzamy w wodzie. We wnętrzu jajka znajduje się pęcherzyk gazu, który powstaje w wyniku powolnego rozpadu białek. Im starsze jajko, tym więcej tego gazu będzie we wnętrzu skorupki. To dlatego świeże jajko w naczyniu z wodą leży płasko przy dnie. Natomiast im starsze jajko, tym bardziej zaczyna się unosić w kierunku powierzchni wody.

CIEKAWOSTKA! Jajko, które w wodzie stoi pionowo ma aż 30 dni i na pewno nie będzie smaczne!

Wygląd białka i żółtka

Zarówno białko jak i żółtko powinny być zwarte. Im są bardziej zwarte, tym jajko jest świeższe. Nieświeże żółtko ma rozlaną, rzadką konsystencję za sprawą poluzowania łańcuchów protein i nie trzyma owalnego kształtu. Natomiast białko bardziej przypomina wodę niż kisiel.

Świeże jajka na dłużej?

Jajko zachowa dłużej świeżość, gdy będziemy przechowywać je w papierowej suszce lub plastikowym pojemniku na jajka, tak aby czubek jajka zwrócony był ku dołowi. Dzięki temu zgromadzony w szerszej części jajka gaz nie przeniknie do białka i żółtka.

Dodaj komentarz