Kompostowanie to świetny sposób na zagospodarowanie bio odpadów, które powstają w naszych ogrodach i kuchniach. Kompost przez ogrodników nazywany jest “czarnym złotem”. Sprawdź, dlaczego warto stosować kompost w ogrodzie!
Spis treści
Przetwarzanie odpadów kuchennych i ogrodowych
Kompostowanie to sposób, aby nawet 30% odpadów z gospodarstw domowych nie trafiło do kosza na śmieci. To ważna rzecz, aby ograniczyć ilość materii organicznej, która trafia na wysypiska śmieci. W czasie jej rozkładu w takich warunkach powstaje szkodliwy metan, który przyspiesza tempo globalnego ocieplenia i zmian klimatu na Ziemi.
Pożyteczne organizmy w glebie
Mikroskopijne organizmy, które bytują w kompoście, pomagają napowietrzać glebę i rozkładać materię organiczną, na składniki wykorzystane przez rośliny do efektywnego wzrostu.
Sprawdź, jak założyć kompostownik w ogrodzie
Zastępuje nawozy sztuczne
W ogrodzie kompost stanowi naturalną alternatywę dla nawozów sztucznych. Może być używany do nawożenia rabat kwiatowych, warzywników i trawników.
Zmniejsza ilość odpadów na wysypiskach
Większość wysypisk śmieci szybko się zapełnia — trafiają tam przede wszystkim odpady zmieszane, których ludzie produkują coraz większe ilości. Jedna trzecia tych odpadów to bio odpady, które możemy poddać kompostowaniu. Dzięki ograniczeniu ilości takich śmieci, wysypiska będą mogły pomieścić więcej śmieci innego typu, których nie można poddać utylizacji anu recyklingowi.