Domowe bio odpady. Które nadają się do kompostowania?

Czego nie wrzucamy do kompostownika? Te bio odpady nie nadają się do kompostowania

Nie wszystkie odpady organiczne nadają się do kompostowania, dlatego musimy zwracać szczególną uwagę na to, co wrzucamy do kompostownika. Dzięki temu zachowamy zdrową strukturę kompostu, a powstały nawóz odpowiednio wzbogaci glebę, co pobudzi wzrost naszych roślin. Poradzimy, które bio odpady nie powinny znaleźć się w kompostowniku. 

Dlaczego warto kompostować bio odpady?

Kompostowanie to naturalny sposób recyklingu. Jest to jedno z najpotężniejszych działań, jakie możemy podjąć, aby zmniejszyć ilość śmieci, zaradzić zmianom klimatycznym i zbudować zdrową glebę. Kompost to bogaty w składniki odżywcze naturalny nawóz, wytwarzany w wyniku rozkładu materii organicznej w kontrolowanym procesie tlenowym. Produktem końcowym jest ciemny, kruchy, ziemisto pachnący materiał, bogaty w składniki odżywcze oraz zawierający pożyteczne organizmy, takie jak bakterie, pierwotniaki i nicienie. Mikroorganizmy żywią się materiałami dodanymi do stosu kompostu podczas procesu kompostowania. Wykorzystują węgiel i azot do wzrostu i rozmnażania, wodę do trawienia materiałów i tlen do oddychania. 

Kompostowanie domowych odpadów organicznych - metoda na recykling
Kompostowanie domowych odpadów organicznych – metoda na recykling resztek spożywczych / Fot. Canva.com

Kompostowanie bio odpadów domowych

Kompostować możemy także w domu, wykorzystując resztki jedzenia z kuchni oraz suche liście, resztki roślin doniczkowych i drewno z podwórka. Zamieniając resztki produktów spożywczych (np. obierki z warzyw, skórki z owoców, fusy z kawy, skorupki z jajek) i ścinki trawników w kompost, możemy przekształcić nasze przydomowe odpady w bogaty i naturalny nawóz do gleby i wykorzystać go do ochrony naszego środowiska. Jednak nie wszystkie organiczne odpady domowe możemy kompostować.

Sprawdź, jak wykorzystać fusy z kawy w ogrodzie?

Czego nie wrzucamy do kompostownika?

Aby zachować zdrową stertę kompostu, należy unikać wrzucania niektórych produktów spożywczych i innych substancji organicznych do pojemnika na kompost. Oto produkty organiczne, których nie wrzucamy do kompostu:

  • Produkty pochodzenia zwierzęcego: Nie wrzucamy do kompostownika materiałów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, kości, tłuszcz i całe jaja (zwykle dopuszczalne są skorupki jaj). Mogą one przyciągać szkodniki i spowalniać proces kompostowania. Dodatkowo rozkładające się mięso wyjątkowo brzydko pachnie.
  • Produkty mleczne: Produkty mleczne, takie jak mleko, ser i jogurt, należy wykluczyć z kompostu, ponieważ mogą powodować nieprzyjemny zapach i przyciągać gryzonie.
  • Drewno poddane obróbce chemicznej: Drewno poddane działaniu środków chemicznych, farb, lakierów, bejc, laminatów lub konserwantów nie powinno być kompostowane, ponieważ substancje te mogą uszkodzić mikroorganizmy odpowiedzialne za rozkład i zanieczyszczać glebę.
  • Chwasty z nasionami: Czy chwasty nadają się na kompost? Raczej nie. Zachowujemy ostrożność podczas dodawania chwastów do kompostu, szczególnie jeśli mają nasiona. Niektóre nasiona mogą przetrwać proces kompostowania i później wykiełkować w ogrodzie.
  • Skórki z cytrusów: Unikamy kompostowania skórek cytrusów, ponieważ przesiąknięte są chemicznymi środkami konserwującymi, które mogą przedostać się do kompostu i gleby.
  • Rośliny inwazyjne: Unikamy kompostowania inwazyjnych gatunków roślin. Kompostowanie może spowodować niezamierzone rozprzestrzenienie się nasion lub korzeni tych roślin w ogrodzie.
  • Chemiczne pestycydy i herbicydy: Materia organiczna poddana działaniu chemicznych pestycydów lub herbicydów nie powinna być dorzucana do kompostu. Te chemikalia mogą utrzymywać się w kompoście i potencjalnie szkodzić roślinom.
  • Duże gałęzie: Chociaż małe gałęzie i drobne gałązki można kompostować, należy unikać dodawania dużych gałęzi i konarów, ponieważ rozkładają się dłużej i mogą zakłócać proces kompostowania.
  • Liście roślin zimozielonych: Lepiej nie stosować liści roślin zimozielonych w kompoście, ponieważ pokryte są one warstwą woskową, a ta po zwilżeniu wodą sprawia, że liście się sklejają. Utrudnia to dostęp powietrza i spowalnia mineralizację materii organicznej. 
  • Resztki porażone chorobami, z pasożytami, szkodnikami lub zgnilizną: W ogrodzie należy usuwać wszystkie źródła chorobotwórcze, dlatego do kompostu nie dodajemy porażonych pędów z uschniętymi kwiatami, opadniętych i zgniłych owoców, tzw. owoców mumii. Również zgniłe i zmumifikowane jabłka nie nadają się do kompostowania, trzeba je wyrzucać na śmietnik albo głęboko zakopać.
  • Resztki przetworów z dodatkiem octu i soli: Przetwory, które zawierają sól i ocet (np. ogórki kiszone, kiszona kapusta, ogórki konserwowe, marynowane warzywa itp.) niszczą mikroorganizmy kompostu. Dlatego ogórki kiszone oraz inne kiszonki i marynaty octowe wyrzucamy do kompostownika ostrożnie lub w małych ilościach.
W kompostowniku mogą znaleźć się jedynie resztki, które nie zaburzą procesu kompostowania
W kompostowniku mogą znaleźć się jedynie resztki, które nie zaburzą procesu kompostowania / Fot. Canva.com

Czego jeszcze nie wrzucamy do kompostownika?

Do kompostownika oczywiście nie wolno też wrzucać plastiku, zadrukowanego papieru, lakierowanego drewna, szkła i ceramiki, tekstyliów, metali, baterii i żarówek, wlewać resztek farb, lakierów i rozpuszczalników, leków i środków medycznych, a także nie wrzucamy kamieni ani gruzu. Są to substancje szkodliwe, które na pewno nie użyźnią gleby. 

Sprawdź, jak segregować śmieci w domu?

Co możemy kompostować?

Kompostować możemy skoszoną trawę, chwasty pozbawione nasion, opadłe liście, rozdrobnione gałęzie, popiół z kominka i z grilla, obierki warzyw i owoców (niektórych), a także muł i glony z oczka wodnego, podartą niezadrukowaną tekturę i niezadrukowany, nielakierowany papier.