Domowy ocet owocowy

Ocet owocowy jest świetnym dodatkiem w kuchni – można używać go do sałatek, marynat, zimnych sosów, mięsnych galaret, zalew octowych. Wczesna jesień to idealny czas na przygotowanie domowego octu owocowego – jabłkowego lub gruszkowego.

Domowy ocet owocowy
Domowy ocet owocowy

Jak zrobić domowy ocet owocowy:

Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny.

Owoce dokładnie umyć, drobno pokroić i ułożyć w dużym słoju. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (ok. 2 pełne łyżki cukru na litr wody). Owoce muszą być całkowicie przykryte. Słój przykryć lnianą ściereczką i dokładnie zawiązać. Pozostawić w ciepłym miejscy na kilka tygodni. Gdy ocet sfermentuje (będzie już kwaśny) trzeba przecedzić płyn przez filtr do kawy i zlać do butelek. Dokładnie zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu. Domowy ocet gotowy!

Napisz, co o tym myślisz?