Domowy ocet owocowy

Ocet owocowy jest świetnym dodatkiem w kuchni – można używać go do sałatek, marynat, zimnych sosów, mięsnych galaret, zalew octowych. Wczesna jesień to idealny czas na przygotowanie domowego octu owocowego – jabłkowego lub gruszkowego.

Jak zrobić domowy ocet owocowy:

Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny.

Sprawdź przepis: Domowy ocet jabłkowy z owoców i obierek

Owoce dokładnie umyć, drobno pokroić i ułożyć w dużym słoju. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (ok. 2 pełne łyżki cukru na litr wody). Owoce muszą być całkowicie przykryte. Słój przykryć lnianą ściereczką i dokładnie zawiązać. Pozostawić w ciepłym miejscy na kilka tygodni. Gdy ocet sfermentuje (będzie już kwaśny) trzeba przecedzić płyn przez filtr do kawy i zlać do butelek. Dokładnie zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu. Domowy ocet gotowy!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.