Omlet to śniadaniowy klasyk. Jest idealną alternatywą dla jajecznicy. Jak zrobić zwykły omlet? Oto sprawdzony przepis!
Na idealny omlet potrzebne będą:
2 jajka
2 łyżki tłustego mleka
2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Szczypiorek lub dymka
Przygotowanie omletu:
Jajka wbić o miski i jak najlepiej ubić. Dodać mleko, pieprz i sól oraz posiekany szczypiorek. Na nieprzywierającej patelni roztopić masło. Ważne! Omlety smaż zawsze na teflonowej patelni lub na patelni o nieprzywierającej powłoce. Jak już masło się roztopi i zacznie skwierczeć to na patelnię wlać jajka. Smażyć około 1 minuty bez mieszania, aż spód omletu się zetnie lub zacznie ścinać i delikatnie podnosić jego krawędzie do środka pozwalając aby nieścięte jajko rozlało się po bokach. Za pomocą szpachelki przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć przez kilka sekund.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.