Domowe herbaty z naturalnych składników są świetną alternatywą dla produktów dostępnych w sklepach. Herbatki można przygotowywać z suszonych kwiatów, liści i owoców oraz kompozycji tych składników. Ciekawym pomysłem jest herbata z liści wiśni, które muszą fermentować – podobnie jak liście herbaty!
Do przygotowania herbaty z liści wiśni musimy używać tylko liści z drzew, które rosną na czystych glebach, daleko od szos i zakładów przemysłowych!
Herbata z liści wiśni – przygotowanie
Świeże liście wiśni myjemy i suszymy, a następnie ciasno układamy w słoiku. Słoik dokładnie zamykamy i pozostawiamy do przefermentowania na 8-10 dni. Po tym czasie liście wyjmujemy ze słoja i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Liście suszymy w chłodnym piekarniku aż będą suche, ale nie przesuszone. Po wysuszeniu liście kroimy nożem w paski i nasza baza herbaty jest gotowa.
Herbatę z liści wiśnie zaparzamy podobnie jak herbatę czarną – zalewając susz gorącą woda w imbryku i parząc pod przykryciem.
Liście wiśni można wymieszać także z innymi składnikami, np. suszonymi owocami dzikiej róży, suszem ze skórek jabłek, jagód lub malin albo czarną herbatą.
Zobacz także: Jak zrobić herbatę z imbirem
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.