Herbata to najpopularniejszy napój na świecie, a każdy kraj ma swój sposób na jej przyrządzenie. Warto przyjrzeć się temu, jak pija się ją w krajach azjatyckich, z których pochodzi herbata. Jak smakuje herbata z mlekiem i miodem? Dlaczego do herbaty dodaje się ryż? To tylko niektóre z oryginalnych połączeń z tego regionu!
Spis treści
Jakie herbaty cieszą się popularnością w Wietnamie i Tajlandii?
Herbata to nie tylko napój, ale także ważny element kultury w wielu krajach. W takich miejscach jak Wietnam i Tajlandia picie herbaty ma szczególne znaczenie. Pija się ją nie tylko w celu ochłodzenia w upalne dni, ale również traktuje jako element relaksu, który sprzyja kontemplacji. Planując urlop w krajach azjatyckich, warto poznać najpopularniejsze smaki herbat tamtejszego regionu oraz sposób, w jaki się je przygotowuje. Niektórych z nich możemy skosztować także w Polsce, wybierając się do oryginalnych miejsc z kuchnią tajską i wietnamską. Sprawdź, jakie herbaty pija się w Tajlandii i Wietnamie!
Od herbaty zielonej do… iced tea z mlekiem!
Wietnam oraz Tajlandia słyną z herbaty zielonej, którą w tamtejszych rejonach chętnie pija się ze względu nie tylko na smak, ale i wartości prozdrowotne. Herbata zielona zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które pomagają wzmocnić system odpornościowy organizmu i przeciwdziałać chorobom. Poza nią, Wietnamczycy oraz Tajowie sięgają po herbaty, które rzadko spotkać można w Polskich domach.
Jaka herbata jest popularna w Tajlandii?
W Tajlandii najpopularniejszymi herbatami są miętowa oraz… iced tea! Popularna na całym świecie herbata mrożona w tym rejonie jest przyrządzana jednak nieco inaczej niż jej wersja zachodnia. Przygotowuje się ją na bazie czarnej herbaty cejlońskiej, wody kwiatowej, korzennych dodatków, cukru, lodu oraz mleka! Dzięki dodatkowi skondensowanego mleka przypomina nieco bardziej mrożoną kawę, niż znaną nam iced tea. Poza charakterystycznym wyglądem cechuje ją niezwykły, korzenny smak, z elementem słodyczy i gorzkości, jaką zapewnia czarna herbata. Napój ten można spotkać w wielu miejscach, spacerując ulicami Tajlandii, ponieważ chętnie sięgają po nią nie tylko lokalni mieszkańcy, ale również turyści spragnieni oryginalnych smaków Azji.
Sprawdź, co to jest kumkwat
Z jakich herbat słynie Wietnam?
Z kolei Wietnam słynie z nieco innych rodzajów herbat. Poza zieloną, popularnymi odmianami tego napoju są herbaty ziołowe i kwiatowe, takie jak lotosowa, ginsengowa, z dodatkiem mango czy prażonego ryżu, zwana popcorn tea. Najbardziej popularna, zielona herbata, jest uprawiana w Wietnamie w północno-zachodnim regionie oraz w prowincji Viet Bac, gdzie znajduje się wiele starych drzew herbacianych, zwanych przez mieszkańców „nieśmiertelnymi”. Zieloną herbatę, która uznawana jest za najlepszą produkuje się w rejonie Thai Nguyen, który jest także atrakcyjnym rejonem turystycznym, ze względu na niezwykłe jaskinie ze stalaktytami. Wysokiej jakości, wietnamska zielona herbata jest bogata w drogocenne katechiny i polifenole. Katechiny są związkami, które regulują poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca, a polifenole działają przeciwutleniająco, co chroni przed chorobami nowotworowymi. Z tego względu w Wietnamie picie zielonej herbaty traktowane jest nie tylko jako element menu, ale również jako rytuał zdrowotny.
Azjatycki sposób na herbatę
W Wietnamie i Tajlandii picie herbaty ma swoje specyficzne zasady. Wietnamczycy często piją herbatę zieloną bez cukru, ale z dodatkiem soku z cytryny lub kawałka kandyzowanego imbiru, co nadaje jej orzeźwiający smak. Tajowie natomiast dodają do herbaty cukier i mleko, tworząc słodką, gęstą mieszankę. W Polsce takie połączenie herbaty z mlekiem kojarzymy wyłącznie z bawarką.
Herbata parzona w tamtym regionach cechuje się także zdecydowanie większą intensywnością. Przy jej parzeniu używa się mniej wody, niż na przykład w Polsce. Intensywny smak, kolor i pełnia aromatu to nieodłączne elementy kultury picia herbaty. W Wietnamie, co prawda, nie wytworzyły się specjalne ceremonie parzenia herbaty jak w Chinach czy Japonii, jednak picie herbaty jest tam także bardzo popularne. Wietnamczycy, serwując herbatę na ciepło, stosują często imbryki otulone specjalnym elementem, który zapobiega stygnięciu. W przypadku picia herbaty na zimno dodatkowo często podaje się do herbaty lód.

Gdzie spróbować azjatyckich herbat w Polsce?
Spragnieni niezwykłych smaków tajskiej i wietnamskiej herbaty, nie musimy dziś udawać się w daleką podróż. W Polsce istnieją dziś miejsca, które serwują autentyczną kuchnię azjatycką, gdzie możemy spróbować aromatycznych naparów oraz napoi w iście azjatyckim stylu. Jednym z takich miejsca na kulinarnej mapie Polski jest warszawska restauracja Wi-Taj, która specjalizuje się w oryginalnej kuchni wietnamskiej i tajskiej. Wszystkie napoje z menu na bazie herbat są przyrządzane na miejscu, zgodnie z azjatyckimi metodami parzenia.
Źródło: Informacja prasowa