Filiżanka czarnej herbaty oraz porcelanowy czajniczek do parzenia

Jak parzyć czarną herbatę

Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych rodzajów herbat na świecie, a tym samym jeden z najpopularniejszych napojów. Niestety w naszych filiżankach dominują herbaty ekspresowe, gdzie miał z liści herbaty zapakowany jest w specjalne torebeczki. Smak takiej herbaty nigdy nie dorówna tej, zaparzonej w porelanomym czajniczku. Sprawdź, jak parzyć czarną herbatę i cieszyć wyjątkowym smakiem i aromatem tego wykwintnego napoju. 

Jak powstaje czarna herbata

Tak jak herbata zielona i biała, czarna herbata wytwarzana jest z liści krzewu herbacianego  Camellia sinensis. Rodzaj, a tym samym kolor herbaty zależą od sposobu przetworzenia herbacianych liści. W przypadku czarnej herbaty listki poddawane są utlenianiu. W czasie utleniania świeżo zerwane liście herbaty wystawione są na działanie wilgotnego powietrza i w efekcie zmieniają kolor z zielonego na ciemnobrązowo-czarny. Czarna herbata to herbata w pełni utleniona. 

Jak parzyć czarną herbatę

Do parzenia herbaty najleoszy jest porcelanowy czajbniczek. Najlepszą herbatę otrzymamy kiedy od razu zaparzymy herbatę o odpowiednim stężeniu i rozlejemy bezpośrednio do filiżanek, nie rozcieńczając jej już wrzątkiem.

Parzenie czarnej herbaty krok po kroku

  • Do ogrzanego do temp. ok. 50°C i suchego czajniczka wsypujemy suchą herbatę, licząc po łyżeczce na filiżankę plus łyżeczkę dodatkowo “na czajniczek”.
  • Herbatę zalewamy tzw. “białym wrzątkiem” (pierwsze sekundy od momentu zagotowania się wody) do połowy czajniczka i szybko przykrywamy. 
  • W tym momencie możemy przykryć jeszcze czajniczek wraz z dziobkiem lnianą serwetką lub specjalną okrywą, aby “nie uciekł” aromat. 
  • Herbatę parzymy 3-4 minuty, po czym uzupełniamy czajniczek wrzątkiem i zostawiamy na 1-2 minut. 

Przy prawidłowym parzeniu powinna pojawić się piana na herbacie, w której właśnie kryje się cały herbaciany aromat.

Jak długo parzymy herbatę?

Dobre gatunki czarnych herbat liściastych nie powinny być zaparzane dłużej niż 5 min, czarnym herbatom granulowanym i drobnym wystarczą 4 min. 

Herbatę podajemy w porcelanowej filiżance do herbaty.

Dodaj komentarz