Suszenie ziół oraz liści warzyw jest doskonałym sposobem na uzyskanie aromatycznych, naturalnych przypraw. Popularne jest suszenie natki pietruszki, liści lubczyku oraz koperku, ale nie każdy wie, że można suszyć także liście selera korzeniowego. Taką suszoną przyprawę można dodawać do zup, sosów oraz mięs. Suszone liście mają intensywny, głęboki aromat, dlatego świetnie wzbogacają smak np. zimnych sosów i dipów a także tradycyjnego rosołu. Poradzimy, jak suszyć liście selera korzeniowego.
Jak suszyć liście selera korzeniowego
Do suszenia najlepiej użyć warzyw z upraw ekologicznych lub własnego ogródka. Wybierając selery trzeba zwrócić uwagę na kondycję liści. Powinny być jędrne, świeże, bez śladów pleśni. Powinny być intensywnie zielone, bez żółtych plam.
Zdrowe, świeże, zielone liście selera trzeba wypłukać w zimnej wodzie i osączyć. Listki oderwać od grubych łodyg i rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do ok. 40 st. C. Wysuszone listki pokruszyć i przechowywać w szczelnych słojach lub puszkach.
Tak przygotowany suszony seler może być użyty do zrobienia domowej jarzynki (Vegety) oraz jako przyprawa do rosołu, zimnych dipów jogurtowych oraz suchej marynaty do mięsa.
Jeśli szukasz informacji o suszeniu selera wpisz w Google:
- jak suszyć liście selera
- suszone liście selera
- liście selera suszenie
- suszone przyprawy
- suszenie liści pietruszki i selera
Nie myśl, że wróg cię podziwia. On jedynie poszukuje twego słabego punktu. V. Butulescu.