Krojenie świeżego mięsa nożem masarskim

Jak dbać o noże masarskie?

Najważniejsze akcesoria niezbędne do właściwego przygotowywania mięsa to specjalne noże masarskie. Dzięki nim możliwa jest nie tylko prawidłowa rozbiórka mięsa, ale też jego właściwe porcjowanie, krojenie i obróbka. Aby jednak praca z takimi nożami przebiegała sprawnie i komfortowo niezbędna jest odpowiednia pielęgnacja i konserwacja akcesoriów. W tym celu niezbędne staje się ich ostrzenie z użyciem właściwie dobranych ostrzałek. Jakie przyrządy dobrać do noży masarskich, aby przygotowywanie mięsa odbywało się sprawnie i profesjonalnie?

Noże masarskie – co zrobić, aby posłużyły nam jak najdłużej?

Decydując się na zakup noża, warto wybrać model, który wyróżnia się najwyższą jakością i wytrzymałością. Taki nóż posłuży z pewnością przez bardzo długi czas i pozwoli na wygodną pracę przy przygotowywaniu wielu różnego rodzaju potraw. Nie mniej ważne jest również dobranie jego typu i kształtu. Wśród najpopularniejszych wariantów ostrzy znajdują się noże masarskie. To uniwersalne rodzaje noży, które świetnie sprawdzają się nie tylko do przygotowywania mięsa, ale też innego rodzaju produktów.

Niezwykle istotne w dbaniu o noże jest ich przechowywanie. Wrzucanie kilku sztuk do szuflady może wyszczerbiać ostrza i powodować znacznie szybsze tępienie. Najlepszą opcją jest więc przechowywanie noży masarskich w specjalnym bloku, etui lub na listwie magnetycznej. Jednak najistotniejszą kwestią wpływającą na żywotność i jakość użytkowania noży jest ich regularne i prawidłowe ostrzenie oraz dobór odpowiedniej ostrzałki.

Jaką ostrzałkę do noży masarskich wybrać?

W sprzedaży dostępne są różne ostrzałki do noży masarskich. Koszt niektórych modeli sięga nawet kilkuset złotych. Nie oznacza to jednak, że noży masarskich nie da się konserwować i ostrzyć prawidłowo oraz w sposób skuteczny i bezpieczny dla ostrza za pomocą tańszych modeli. Są one dodatkowo bezpieczne w użytkowaniu i z ich obsługą poradzi sobie każda osoba, nawet początkująca w sferze kulinarnej.

Doskonałym wyborem będzie ostrzałka ręczna do noży masarskich, która wykonana jest z tworzywa sztucznego oraz bardzo wytrzymałej i odpornej na odkształcenia stali nierdzewnej. Umieszczone w akcesorium druty ustawione pod kątem 15 stopni gwarantują stały nacisk na ostrze noża, co zapobiega jego odkształceniom. Takie ostrzałki umożliwiają prawidłowe i szybkie ostrzenie zgodnie z zasadami konserwacji tych charakterystycznych ostrzy.

Dlaczego regularne ostrzenie jest aż tak ważne?

Regularne używanie ostrzałki do noży masarskich zapewnia nie tylko lekkie cięcie, ale też wygodę pracy w kuchni i używanie mniej siły. Ostrzałka ręczna do noży masarskich pozwala znacznie wydłużyć żywotność noża oraz zwiększyć komfort pracy i precyzję obróbki poszczególnych produktów. Odpowiednio przygotowany nóż masarski to również zwiększenie bezpieczeństwa w związku ze spokojniejszą i łatwiejszą obróbką produktów lub wykonania nieplanowanego przecięcia w związku z niepotrzebnym użyciem siły przez tępe ostrze.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *