Owoce morza - homary

Jak podawać owoce morza. Proste i szybkie sposoby

Co to są owoce morza? Jak przygotowywać i jak podawać owoce morza, aby cieszyć się doskonałym smakiem tych wyjątkowych produktów? Sprawdź nasz poradnik, a dowiesz się jak serwować małże, skorupiaki i morskie głowonogi.

Co to są owoce morza, czyli frutti di mare?

Owoce morza to ogólnie przyjęte określenie na małże, skorupiaki i głowonogi morskie. Wywodzi się języka włoskiego – owoce morza, czyli “frutti di mare”. Używane jest także we Francji (fruits de mer) oraz w Hiszpanii (frutas de mar). 

W krajach śródziemnomorskich lub innych położonych nad morzem lub oceanem o cieplejszym klimacie najczęściej kupuje się świeże produkty, prosto z morza. W naszym rejonie świata musimy najczęściej zadowolić się konserwami i mrożonkami, chociaż aktualnie możemy już kupić świeże homary lub ostrygi. 

Sprawdź: Ostrygi. Jak kupować, przechowywać i otwierać ostrygi

Owoce morza w puszkach lub słoikach 

Owoce morza w puszkach lub słoikach są gotowe do spożycia od razu. W taki sposób często przygotowywane są małże i ostrygi. Jeżeli nie mamy okazji delektować się świeżymi ostrygami, możemy zdecydować się na ostrygi w konserwie. Ostrygi konserwowe są czasem podwędzane i smakują inaczej niż te świeże. W słoikach możemy znaleźć także małże (najczęściej mule, czyli omułki jadalne), a także ślimaki. Mule z konserwy świetnie sprawdzą się np. sałatkach. 

Mrożone owoce morza

Mrożenie to świetny sposób konserwowania owoców morza. Dzięki temu nawet w Polsce możemy rozkoszować się smakiem wykwintnych skorupiaków morskich. Przed podaniem musimy je ugotować, usmażyć lub udusić. 

Homary, langusty, langustyki i kraby

Najbardziej luksusowe owoce morza, które możemy kupić zamrożone to homary i langusty – duże, bo osiągające kilkadziesiąt centymetrów długości, skorupiaki morskie o białym, ścisłym i niezwykle smacznym mięsie. Można je podawać na zimno, najlepiej z dodatkiem majonezu, lub na gorąco. W wersji na ciepło wspaniale smakują po obsmażeniu w oliwie i uduszeniu w białym winie z dodatkiem czosnku, papryki, estragonu, natki pietruszki lub pomidorów. Rozdrobnione mięso tych skorupiaków bywa składnikiem rozmaitych wykwintnych sałatek i kanapek (np. słynna kanapka z homarem lobster roll).

Sprawdź: Jak ugotować homara?

Podobne zastosowanie w kuchni mają kraby, których szczypce zawierają białe i delikatne mięso, niezwykle cenione przez smakoszy. Mięso kraba, podobnie jak homara lub langusty, podajemy przyprawione majonezem lub sokiem z cytryny. Będzie świetnym uzupełnieniem sałatek, kanapek i zimnych przekąsek. 

Krewetki

Krewetki to najpopularniejsze z owoców morza. Znane u nas już od dawna jako smaczna i elegancka przystawka, a także składnik dań na ciepło – zarówno tych pochodzących z kuchni europejskiej (szczególnie śródziemnomorskiej) jak i z Dalekiego Wschodu. W wersji na zimno, krewetki najczęściej podawane są w majonezie z dodatkiem zielonego groszku, świeżego ogórka i pomidora na zielonej sałacie (tzw. koktajl z krewetek). Krewetki możemy dodawać także do makaronu, risotto oraz do pizzy lub usmażyć je na maśle z czosnkiem i pietruszką. Natomiast w kuchni orientalnej krewetki często można zleźć w zupach oraz w daniach smażonych z woka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *