Świeże ostrygi - otwarte muszle ostryg z cytryną

Ostrygi. Jak kupować, przechowywać i otwierać ostrygi

Ostrygi to jeden z najsilniejszych afrodyzjaków pochodzący z morza. Te wyjątkowe małże zachwycają smakiem już od kilku tysięcy lat. Ich walorami smakowymi możemy cieszyć się jedynie gdy są naprawdę świeże. Dlatego warto dowiedzieć się jak kupować i przechowywać ostrygi, aby zachować ich wszystkie właściwości. 

Jak rozpoznać, czy ostrygi są świeże?

Smak i jakość podawanych ostryg zależy przede wszystkim od ich świeżości. Sezon na ostrygi trwa od września do kwietnia. Świeżość tych wyjątkowych małży poznaje się zarówno po wyglądzie zewnętrznym, jak i wewnętrznym. 

Jak sprawdzić świeżość ostryg:

  • ostryga powinna być zamknięta – jakby kryła w sobie perłę, 
  • miąższ ostrygi musi błyszczeć i pachnieć morzem; 
  • ostryga powinna zachować swoją naturalną wilgotność.

Jak kupować ostrygi?

Ostrygi, podobnie jak inne małże, należy zawsze kupować zamknięte i tak je przechowywać. Ponieważ ostrygi kupujemy żywe, muszą leżeć na lodzie z dostępem do powietrza. W innym przypadku małże umierają i ulegają zepsuciu. W Polsce ostrygi najlepiej kupować w specjalnych sklepach z owocami morza, wyposażonymi w odpowiednie lady chłodnicze. 

Jak przechowywać ostrygi 

Ostrygi najlepiej przechowywać w temperaturze ich naturalnego środowiska, czyli 3-6°C, nigdy w niższej, ani w wyższej. Przy wyższej temperaturze otwierają się, schną i stają się niesmaczne. W domu ostrygi najlepiej przechowywać w lodówce, ułożone na lodzie i przykryte wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem. 

Jak otwiera się ostrygi?

Do otwierania ostryg potrzebny jest specjalny krótki nóż, z tępym ostrzem. Przed otwarciem muszli ostrygę przytrzymujemy  przez szmatkę tak, aby w czasie otwierania nie skaleczyć się o szorstki brzeg muszli. 

Jak otwierać ostrygi Belon i Fines de Claire

Ostrygi Belon to tradycyjna nazwa tych wykwintnych małży hodowanych w Bretanii, pierwotnie u ujścia rzeki Belon. Są to bardzo smaczne ostrygi o ciemnym miąższu i płaskiej, owalnej muszli. W przypadku ostryg Belons ostrze noża wsuwa się w zawias łączący połówki muszli i mocnym pchnięciem otwiera się ostrygę. 

Ostrygi Fines de Claire to ostrygi, które dojrzewają w tzw. claire czyli prostokątnych, płytkich zbiornikach ze słoną wodą. Woda jest czysta i bogata w algi dzięki czemu ostrygi nie mają posmaku mułu. Otwiera się je od strony, po której znajdują się mięśnie ostrygi.

Jak podawać ostrygi

Ostrygi trzeba zawsze kłaść na talerz zamkniętą stroną w dół.

Dodaj komentarz