Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, kiedy szczególną uwagę przywiązuje nie tylko do własnego zdrowia, ale też do zdrowia nienarodzonego dziecka. Ważnym czynnikiem, który wpływa na kondycję mamy i rozwój dziecka jest oczywiście dieta. Okazuje się, że w ciąży musimy zwracać większą uwagę, na produkty, które włączamy do diety i wiąże się z tym wiele mitów i stereotypów. Między innymi często pojawiają się pytania, czy w ciąży można jeść owoce morza. Rozwiewamy wątpliwości dotyczące spożywania ostryg, krewetek i kalmarów w ciąży!
Spis treści
Dlaczego warto jeść owoce morza?
Owoce morza cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Krewetki, mule, ostrygi, kalmary, homary lub inne kraby coraz częściej goszczą na naszych stołach i zachwycają nas smakiem w daniach kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej. Owoce morza możemy jeść na surowo lub gotowane, smażone, pieczone albo grillowane. Te produkty są bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i innych składników odżywczych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. Czy jednak owoce morza można jeść w ciąży? Na ten krąży wiele informacji dlatego, zanim sięgniemy po ostrygę będąc w ciąży, warto wiedzieć, czy nie zaszkodzi ona zdrowiu naszemu i naszego dziecka.
Czy w ciąży można jeść owoce morza?
Tak, w ciąży można jeść owoce morza, ale istnieją pewne wytyczne dotyczące ich spożycia. Owoce morza, takie jak krewetki, homary, mule, homary i kalmary są bezpieczne do spożycia w ciąży, o ile są odpowiednio przygotowane — przede wszystkim ugotowane, upieczone uduszone lub usmażone. Surowe owoce morza, takie jak surowe ostrygi czy krewetki, mogą zwiększać ryzyko zatrucia pokarmowego związanego z bakteriami lub wirusami, które mogą znajdować się w tych produktach. Dlatego w ciąży należy unikać spożywania surowych skorupiaków i upewnić się, że wszystkie owoce morza, które je przyszła mama, są dobrze ugotowane.
Sprawdź, jak podawać owoce morza
Czy w ciąży można jeść ostrygi?
Wiele przyszłych matek ma wątpliwości co do spożywania ostryg oraz małży w ciąży. Nie ma przeciwwskazań do jedzenia ostryg w czasie ciąży, pod warunkiem że są one świeże i odpowiednio ugotowane. Podobnie możemy jeść małże, przegrzebki i mule. Ważne jest jednak, aby w przypadku jakichkolwiek wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub położną.
Krewetki w ciąży
Będąc w ciąży, możemy także pozwolić sobie na dania z krewetkami, oczywiście pod warunkiem, że krewetki będą ugorowane lub usmażone. Warto włączyć je do diety, ponieważ są niskokaloryczne, a przy tym bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy.
Gdzie kupować owoce morza, które można bezpiecznie jeść w ciąży?
Ważne jest również, aby kupować owoce morza od sprawdzonych źródeł, przechowywać je w odpowiednich warunkach i zrezygnować z ich spożycia, jeśli pojawią się jakiekolwiek oznaki nieświeżości, takie jak zmiana koloru, zapachu lub wyglądu.