Ogórki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Na surowo szczególnie chętnie jemy je latem, natomiast zimą królują ogórki kiszone lub konserwowe. Aby cieszyć się smakiem ogórków, warto wybierać te z ekologicznych upraw lub z własnego ogrodu. Sprawdź, jak uprawiać ogórki w zgodzie z naturą.
Spis treści
Ogórki gruntowe – uprawa od siewu do zbiorów
Ogórki to niezwykle popularne warzywo. Najczęściej jemy je na surowo, szczególnie latem, gdy jest na nie sezon – w sałatkach, mizeriach, zimnych sosach i dipach. Jesienią przygotowujemy przetwory z ogórków – kisimy je, marynujemy, przygotowujemy zimowe sałatki. Ogórki występują w wielu kształtach i rozmiarach, w zależności od odmiany i przeznaczenia.
Jak uprawiać ogórki w zgodzie z naturą
Ogórki to rośliny jednoroczne, które lubią miejsca nasłonecznione i osłonięte przed wiatrem. Ogórki uprawiamy są zwykle bezpośrednio w gruncie – w szklarniach lub tunelach foliowych, a także na balotach słomy lub na wełnie mineralnej. Jeżeli uprawiamy ogórki w gruncie przed wysianiem nasion, warto zadbać o zasilenie podłoża naturalnym obornikiem lub kompostem. Jeżeli siejemy ogórki na grządki, które były wcześniej obsadzone innymi roślinami, nie sadźmy ich na miejscu po innych roślinach dyniowatych.
Kiedy siejemy ogórki
Uprawę ogórków zaczynamy od wysiewu nasion. Ogórki siejemy w drugiej połowie maja, gdy nie ma już zagrożenie przymrozkami. Możemy siać je bezpośrednio na grządki, wówczas umieszczamy po 2-3 nasiona w punkcie, na głębokość około 2 cm w odległości 15 cm od punktów. Możemy także przygotować rozsady w pojemnikach i gdy podrosną przesadzić je do gleby. Uprawa z rozsady przyspiesza zbiór ogórków o 2-3 tygodnie. Nasiona siejemy wtedy w drugiej połowie kwietnia.
Ogórki lubią żyzną i wilgotną glebę, dlatego młode sadzonki trzeba regularnie podlewać – najlepiej rano, aby zapobiegać rozwojowi grzybów. Dobrze wykonać także mulczowanie podłoża wokół roślin. Zabieg powstrzyma rozwój chwastów i zmniejszy niektóre problemy z grzybami.
Przycinanie i zapylanie ogórków gruntowych
Gdy sadzonki odbiją i zaczną wytwarzać mocne pędy, konieczne jest ich przycinanie. Dzięki temu rośliny będą bujnie rosły – będą bardziej rozgałęzione, będą obficiej kwitły, a w efekcie otrzymamy więcej owoców.
Ogórki wytwarzają oddzielne kwiaty męskie i żeńskie, a zapylanie polega na tym, że pszczoły przemieszczają się między nimi i przenoszą pyłek. Niska liczba pszczół oznacza mniej ogórków, dlatego warto zadbać o zwabienie tych pożytecznych owadów do ogrodu. Możemy posadzić kwiaty miododajne w pobliżu grządki z ogórkami.
Kiedy zbieramy ogórki
Ogórki potrzebują około 8-10 tygodni, zanim będą gotowe do zbiorów. Ogórki na korniszony lub do kiszenie zbieramy, gdy mają 5-10 cm długości, a do sałatek około 15-20 cm. Wczesne i regularne zbieranie ogórków sprzyja lepszemu kwitnieniu i wytwarzaniu kolejnych owoców. Zbyt długie pozostawianie ogórków na pędach zwiększa ryzyko powstania goryczy.
Źródło: Artykuł sponsorowany