Jak zrobić ogórki małosolne? Ogórki przygotowane do kiszenia i ogórki małosolne w słoju

Jak zrobić ogórki małosolne? Szybkie sposoby na zakiszenie ogórków małosolnych

Ogórki małosolne to sezonowy przysmak, który możemy przygotować we własnej kuchni. Wystarczą dobre ogórki i trochę cierpliwości, a będziemy cieszyć się pyszną wiosenną przekąską. Poznaj szybkie sposoby na zakiszenie ogórków i sprawdź, jak zrobić ogórki małosolne. 

Jak zrobić ogórki małosolne?

Ogórki małosolne to przysmak, którym możemy cieszyć tylko wiosną i latem, kiedy w sprzedaży są ogórki gruntowe. Ogórki smakują podobnie jak ogórki kiszone na zimę, ale są mniej kwaśne i mniej słone — stąd ich nazwa.

Do zrobienia ogórków małosolnych konieczne są dobre ogórki, beznawozów sztucznych i nadmiernych oprysków, ponieważ tylko takie warzywa będą się dobrze kisić. Podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych w słoikach na zimę, do przygotowania tych małosolnych potrzebujemy także koper — najlepiej z kwitnącymi baldachami, czosnek i solankę. Korzeń chrzanu możemy sobie podarować, choć jeżeli mamy go pod ręką, to oczywiście możemy go dodać. Podobnie aromatyczne liście (porzeczki, malin, wiśni) nie są konieczne, ale nie zaszkodzą.

Sprawdź, jak kisić ogórki, żeby były twarde

Ile soli do ogórków małosolnych?

Ile soli dodajemy do ogórków małosolnych? Proporcja wody i soli przy kiszeniu ogórków jest zawsze taka sama – 1 łyżka stołowa soli na 1 litr ciepłej wody. Ważne, żeby do kiszenia używać soli morskiej lub kamiennej. 

Ogórki małosolne ułożone w szklanym słoju i zalane solanką
Ogórki małosolne ułożone w szklanym słoju i zalane solanką / Fot. Poradzimy24.pl

W czym kisić ogórki małosolne?

Do zrobienia ogórków małosolnych najlepsze będą duże soje szklane lub naczynia z kamionki lub ceramiczne. Niektóry kiszą ogórki w plastikowych butelkach 5-litrowych – wrzucają wszystkie składniki do środka, a gdy ogórki są zakiszone, po prostu odcinają górę butelki i wydobywają zakiszoną zawartość.

Kiedy ogórki małosolne są gotowe do jedzenia?

Ogórki są gotowe, gdy ich kolor z zielonego zmienia się w khaki (stają się bardziej żółte) 0 zarówno na skórce jak i w środku. Im dłużej ogórki trzymamy w solance, tym bardziej się kiszą — robią się bardziej kwaśne i słone. Aby przerwać proces kiszenia, ogórki przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki.

Ogórki małosolne — przepis

Do przygotowania 5-litrowego słoja ogórków małosolnych potrzebujemy:

  • ok. 1,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku — ząbki obrane ze skórki
  • 1 duży koper z kwiatostanem
  • 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej
  • 2 litry gorącej wody
  • opcjonalnie: korzeń chrzanu, liście malin, wiśni lub porzeczki

Jak kisić ogórki małosolne. Ogórki małosolne krok po kroku

  1. Ogórki wrzucamy do dużej miski lub komory zlewu i zalewamy zimną wodą na ok. godzinę. Następnie dokładnie je płuczemy i oczyszczamy z resztek kwiatów i ogonków.
  2. W słoju ciasno układamy ogórki, przekładając je koprem i czosnkiem.
  3. W garnku mieszamy 2 łyżki soli z 2 litrami gorącej wody. Ciepłą solanką zalewamy ogórki. Ogórki muszą być całkowicie przykryte wodą. Jeżeli wypływają, możemy docisnąć je małym talerzykiem lub filiżanką.
  4. Słoika nie zakręcamy, ale zakrywamy go np. papierem lub ściereczką tak, żeby ogórki mogły “oddychać”. Zostawiamy w temperaturze pokojowej.
  5. Zakiszone ogórki przekładamy do mniejszych słoików i przechowujemy w lodówce.

Ogórki małosolne na szybko

Jak zrobić ogórki małosolne na szybko? Przede wszystkim wybieramy małe ogórki o regularnym kształcie i podobnej wielkości. Do przestudzonej solanki, którą zalaliśmy ogórki, dolewamy trochę startera, czyli wody z zakiszonych już ogórków lub kapusty. Dodatkowo, aby przyspieszyć kiszenie ogórków, odcinamy ich końce. Dzięki temu gotowymi ogórkami małosolnymi możemy cieszyć się już po ok. 3 dniach. 

Słój z ogórkami z przyciętymi końcami oraz skórki z obierania czosnku
Słój z ogórkami z przyciętymi końcami. Dzięki ocięciu końcówek ogórki szybciej się zakiszą / Fot. Poradzimy24.pl

Ogórki małosolne na sucho, czyli ogórki małosolne w woreczku

Drugi sposób kiszenia ogórków małosolnych, to tak zwane ogórki małosolne na sucho. Takie ogórki kisimy bez zalewy z solanki, w woreczku (torebce strunowej). Jest to bardzo szybka metoda kiszenia ogórków — warzywa są gotowe po ok. 24 godzinach, jednak są bardziej delikatne niż te kiszone w solance — nie każdy lubi taki smak

Do woreczka strunowego o pojemności ok. 3 l wrzucamy kilogram ogórków (odcinamy końce), dosypujemy 2 łyżki drobnej soli, kilka ziaren gorczycy, łodygę kopru z kwiatem i dodajemy pozostałe składnik (muszą być pokrojone w plasterki): ok. 8 cm korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Woreczek zamykamy i lekko nim potrząsamy, aby składniki się wymieszały i sól dodarł do każdego ogórka. Tak przygotowane ogórki umieszczamy w  lodówce na 4 godz., a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Gotowe ogórki przechowujemy w lodówce. 

Sprawdź, jak wykorzystać kiszone buraki

Jak jeść ogórki małosolne

Ogórki małosolne można zajadać solo — są pyszne, zdrowe i stanowią dietetyczną przekąskę. Są także doskonałym składnikiem wiosennych i letnich sałatek z warzyw sezonowych. Oczywiście w wersji klasycznej ogórki małosolne podajemy do obiadowych mięs pieczonych, gulaszy i dań z grilla — kiełbasy, karkówki, żeberek.

Ogórki małosolne gotowe do jedzenia
Ogórki małosolne gotowe do jedzenia / Fot. Canva.cm / Poradzimy24.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *