Ogórki do kiszenia na ogórki małosolne ułożone w naczyniu z kamionki

Jak przechowywać ogórki małosolne? Przechowywanie ogórków bez tajemnic

Ogórki małosolnie mają wielu zwolenników, którzy całe lato zajadają się tymi kiszonymi warzywami. Czasami zdarza się jednak, że po ukiszeniu ogórki zaczynają się psuć. Czy jest sposób, aby temu zapobiec? Oczywiście, należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Poradzimy, jak przechowywać ogórki małosolne, aby się nie zepsuły!

Polacy uwielbiają ogórki małosolne

Ogórki małosolne to sezonowy przysmak, bardzo popularny w naszym kraju. Słowo “małosolne” w nazwie odnosi się do stosunkowo małej ilości soli użytej do ich przygotowania w porównaniu do innych form kiszonych ogórków.

Przepisy na ogórki małosolne są dosyć podobne, a podstawowymi składnikami do ich przygotowania są świeże, niewielkie i jędrne ogórki gruntowe oraz sól kamienna (najlepiej niejodowana). Jak zrobić ogórki małosolne? Czyste ogórki umieszczamy w dużym słoju lub kamionce i zalewamy gorącą solanką. Dodatkowo do ogórków dodajemy koper i czosnek. Możemy dodać też liście laurowe, a także liście malin, porzeczek lub winogron, które nadają im aromatyczny smak.

Ogórki małosolne są gotowe po 2 lub 3 dniach. Czas ten może się różnić w zależności od indywidualnych preferencji i grubości ogórków. Im dłużej ogórki będą w słoiku, tym bardziej nabiorą charakterystycznego smaku kiszonych ogórków.

Sprawdź, jak kisić ogórki, żeby były twarde

Czy ogórki małosolne się psują?

Czasami zdarza się, że ogórki małosolne, już po ukiszeniu, zaczynają się psuć. Na powierzchni pojawia się pleśń, a woda z kiszenia zaczyna wydzielać brzydki zapach. Czy można zapobiec psuciu się ogórków? Oczywiście! Należy je odpowiednio przechowywać po zakiszeniu. 

Jak zrobić ogórki małosolne? Ogórki przygotowane do kiszenia i ogórki małosolne w słoju
Fot. Canva.com

Jak przechowywać ogórki małosolne, aby się nie psuły?

Aby odpowiednio przechować ogórki małosolne i utrzymać ich świeżość oraz smak przez dłuższy czas, wystarczy przestrzegać kilku zasad. 

Temperatura 

Ogórki małosolne najlepiej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Zbyt wysoka temperatura może przyspieszyć proces fermentacji i zmniejszyć ich trwałość.

Słoik 

Jeśli otwierasz słoik z ogórkami małosolnymi i nie zamierzasz zjeść całej zawartości na raz, postaraj się wyciągnąć ogórki za pomocą czystej łyżki lub widelca, aby uniknąć zanieczyszczenia reszty zawartości. Następnie dokładnie zakręć słoik, aby zachować świeżość pozostałych ogórków.

Czas przechowywania

Ogórki małosolne najlepiej spożyć w ciągu 2 do 5 dni od momentu otwarcia słoika. Są one najlepsze, gdy są świeże i chrupiące, dlatego warto zjeść je możliwie jak najszybciej.

Lodówka

Ogórków małosolnych nie przechowujemy w lodówce, ponieważ niskie temperatury i wilgoć mogą wpłynąć negatywnie na ich smak i teksturę. Optymalne warunki przechowywania to chłodne miejsce (np. chłodna spiżarka lub piwnica), ale nie lodówka.

Odpowiednie przechowywanie ogórków małosolnych

Ogórki małosolne najlepiej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, unikać ich trzymania w lodówce, a po otwarciu słoika spożyć w ciągu 2-5 dni, aby cieszyć się ich świeżością i chrupkością. Jeśli zachowamy te zasady, będziemy mogli dłużej cieszyć się smakiem tych pysznych kiszonek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *