Naturalna cięta choinka - świerk

Jak wybrać żywą choinkę na Boże Narodzenie

Żywa choinka na święta zachwyca zapachem i pięknym wyglądem. Warto jednak wiedzieć, jakie drzewko wybrać, aby cieszyć się nim w czasie Bożego Narodzenia i jeszcze kilka tygodni dłużej. Poradzimy, jak wybrać żywą choinkę na Święta. 

Żywe choinki – cięte lub w doniczkach

Kupując żywe choinki mamy do wyboru drzewka w doniczkach lub cięte. Te pierwsze są o wiele łatwiejsze w pielęgnacji ponieważ mają pozostawiony system korzeniowy (nawet gdy jest mocno przycięty), dzięki czemu mogą pobierać wodę. Dlatego skupimy się przede wszystkim na drzewach ciętych. Poradzimy, jak zapobiec ich schnięciu i szybkiej utracie igieł. Najważniejszy jest wybór właściwego drzewka!

WAŻNE! Prawidłowo pielęgnowana, świeża i zdrowa choinka może nam towarzyszyć nawet przez miesiąc! 

Jak wybrać żywą choinkę

Jako cięte choinki najczęściej sprzedawane są świerki, jodły, jodły kaukaskie, a czasami także sosny. Aby wybrać właściwy okaz trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych rzeczy.

1. Miejsce pochodzenia drzewka

Choinka powinna pochodzić z certyfikowanej uprawy lub plantacji, najlepiej w miare blisko naszego miejsca zamieszkania. Długi transport szkodzi iglakom.

2. Czas ścięcia choinki

Najlepiej jeżeli po drzewko pojedziemy bezpośrednio na plantację i weźmy okaz ścięty na naszych oczach, wówczas mamy pewność, że choinka jest naprawdę świeża.

3. Stan drzewka

Jeżeli nie mamy możliwości odwiedzenia plantacji i kupujemy choinkę na stoisku, dokładnie sprawdźmy stan drzewka – kolor i świeżość igieł, przebarwienia, stan gałązek. Nie kupujmy okazów z osypującymi się igłami oraz wiotkimi gałązkami! Przy zgięciu gałązki nie powinny się łamać – jeżeli tak jest, to roślina jest przesuszona.

4. Zapach choinki

Świeża, zdrowa choinka ma intensywny zapach. Jeżeli drzewko nie pachnie absolutnie nie warto go kupować.

Żywą choinkę najlepiej kupić 2 do 3 dni przed Wigilią i przechowywać w chłodnym miejscu do czasu udekorowania drzewka.

Dodaj komentarz