Żywa choinka na święta zachwyca zapachem i pięknym wyglądem. Warto jednak wiedzieć, jakie drzewko wybrać, aby cieszyć się nim w czasie Bożego Narodzenia i jeszcze kilka tygodni dłużej. Poradzimy, jak wybrać żywą choinkę na Święta.
Spis treści
Żywe choinki – cięte lub w doniczkach
Kupując żywe choinki mamy do wyboru drzewka w doniczkach lub cięte. Te pierwsze są o wiele łatwiejsze w pielęgnacji ponieważ mają pozostawiony system korzeniowy (nawet gdy jest mocno przycięty), dzięki czemu mogą pobierać wodę. Dlatego skupimy się przede wszystkim na drzewach ciętych. Poradzimy, jak zapobiec ich schnięciu i szybkiej utracie igieł. Najważniejszy jest wybór właściwego drzewka!
WAŻNE! Prawidłowo pielęgnowana, świeża i zdrowa choinka może nam towarzyszyć nawet przez miesiąc!
Jak wybrać żywą choinkę
Jako cięte choinki najczęściej sprzedawane są świerki, jodły, jodły kaukaskie, a czasami także sosny. Aby wybrać właściwy okaz trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych rzeczy.
1. Miejsce pochodzenia drzewka
Choinka powinna pochodzić z certyfikowanej uprawy lub plantacji, najlepiej w miare blisko naszego miejsca zamieszkania. Długi transport szkodzi iglakom.
2. Czas ścięcia choinki
Najlepiej jeżeli po drzewko pojedziemy bezpośrednio na plantację i weźmy okaz ścięty na naszych oczach, wówczas mamy pewność, że choinka jest naprawdę świeża.
3. Stan drzewka
Jeżeli nie mamy możliwości odwiedzenia plantacji i kupujemy choinkę na stoisku, dokładnie sprawdźmy stan drzewka – kolor i świeżość igieł, przebarwienia, stan gałązek. Nie kupujmy okazów z osypującymi się igłami oraz wiotkimi gałązkami! Przy zgięciu gałązki nie powinny się łamać – jeżeli tak jest, to roślina jest przesuszona.
4. Zapach choinki
Świeża, zdrowa choinka ma intensywny zapach. Jeżeli drzewko nie pachnie absolutnie nie warto go kupować.
Żywą choinkę najlepiej kupić 2 do 3 dni przed Wigilią i przechowywać w chłodnym miejscu do czasu udekorowania drzewka.