Cięta choinka - naturalny świerk ozdobiony światełkami

Kiedy kupić ciętą choinkę na Święta

Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji i całych świąt Bożego Narodzenia beż naturalnej, żywej choinki. Cięta choinka pięknie wygląda, wspaniale pachnie, a do tego jest ekologiczna. Ma jednak jedną wadę – z biegiem czasu traci igły i obsycha. Poradzimy, kiedy kupić ciętą choinkę, aby cieszyć się jej pięknem w czasie Bożego Narodzenia.

Żywa choinka na Święta

Choinka to najpopularniejszy symbol Bożego Narodzenia. Szczególnie ta żywa – zielona, pachnąca lasem. Jako cięte choinki najczęściej sprzedawane są świerki, jodły oraz jodły kaukaskie, ale zdarzają się także sosny. Żywe choinki są przyjazne środowisku – ich produkcja i utylizacja są jak najbardziej ekologiczne. Trzeba jednak pamiętać, żeby kupować drzewka pochodzące z certyfikowanych plantacji, gdzie ich produkcja jest zrównoważona i zgodna z wymogami ochrony środowiska. 

Kiedy kupić ciętą choinkę na Boże Narodzenie

Naturalna, cięta choinka ma wiele zalet, ale ma też podstawową wadę – obsycha i traci igły. Szczególnie gdy stoi w ciepłym pomieszczeniu – na przykład w mieszkaniu. Na ciepło wrażliwe są szczególnie świerki, czyli najpopularniejsze drzewka choinkowe. Właśnie dlatego kupowanie ciętej choinki ze zbyt dużym wyprzedzeniem może skończyć się niepowodzeniem. 

Dlatego ciętą choinkę najlepiej kupić ją tuż przed Świętami, bezpośrednio z plantacji. Wówczas mamy pewność kiedy drzewko było ścięte i możemy liczyć na jego dłuższe przetrwanie w mieszkaniu. Kupując drzewka na targach ryzykujemy, że zostały ścięte kilka dni wcześniej i transportowane z odległych rejonów kraju. 

WAŻNE! Unikajmy drzewek o pożółkłych igłach – może to być oznaką, że świerka ścięto długo przed sprzedażą.

Jeśli zatem decydujemy się na żywe, ścięte drzewko, najlepiej kupić je 2 do 3 dni przed Wigilią.

Dodaj komentarz