Domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Jak zrobić domowy cukier waniliowy

Cukier waniliowy to tradycyjny dodatek do słodkich wypieków i deserów. Aromat egzotycznej wanilii nieodłącznie kojarzy się z sernikiem, ciastem drożdżowym, waniliowym kremem do tortów oraz waniliowymi lodami. W idealnym świecie cukier waniliowy to połączenie cukru i nasion wanilii, niestety w sklepach dostępny jest przede wszystkim cukier wanilinowy, który zawiera jedynie sztuczny aromat. Jak zatem zrobić domowy cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią? 

Jak zrobić domowy cukier waniliowy

Wykonanie domowego cukru waniliowego jest bardzo proste. Do przygotowania tego słodkiego dodatku potrzebujemy przede wszystkim cukru (białego lub drobnego, jasnego cukru trzcinowego) oraz lasek naturalnej wanilii. I oczywiście szczelnego słoja do przechowywania. Do zrobienia domowego cukru waniliowego najlepiej użyć najbardziej cenionej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Można także pokusić się o laski pochodzące z Tahiti lub Meksyku. 

Przepis na domowy cukier waniliowy

Do zrobienia własnego cukru waniliowego w domu bierzemy 2 szklanki cukru i 2 laski wanilii

Przygotowanie cukru waniliowego krok po kroku

  • Cukier wsypujemy do szczelnego słoja. 
  • Laski wanilii nacinamy tak, aby nie przeciąć jej na dwie części tylko “rozpłaszczyć” i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które wsypujemy do cukru. 
  • Do cukru dodajemy także resztę stronka i wszystko dokładnie mieszamy przez potrząsanie słojem.
  • Przez pierwsze kilka dni mieszamy cukier raz dziennie, aby dobrze połączył się z wanilią. 
  • Tak przygotowany domowy cukier waniliowy pozostawiamy na ok. 1 – 2 tygodni. 

Prawdziwy cukier waniliowy czy cukier wanilinowy

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że kupując tak zwany “cukier waniliowy” pakowany w małe torebeczki w supermarkecie, nie kupujemy prawdziwego cukru waniliowego, a cukier wanilinowy, który z naturą niewiele ma wspólnego. Cukier wanilinowy swój zapach zawdzięcza obecności etylowaniliny. Jest to syntetyczny związek, który przypomina zapach naturalnej wanilii. Został on wyekstrahowany już w XIX wieku. Produkcja etylowaniliny jest stosunkowo tania i pomaga wypełnić niedobór naturalnej wanilii, szczególnie w produkcji aromatów spożywczych. Z uwagi na ogromny popyt na wanilię, naturalna uprawa tego cudownego storczyk nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na ten produkt.

Dodaj komentarz