Ketchup to chyba najpopularniejszy sos pomidorowy na świecie, bez którego trudno wyobrazić sobie parówki, frytki, burgery, dania z grilla, zapiekanki czy pizzę. W sprzedaży mamy ogromny wybór gotowych ketchupów, jednak warto zrobić ten pyszny sos samemu, bez zbędnych dodatków i według własnego uznania doprawić go ulubionymi przyprawami. Oto sprawdzony przepis na ketchup pomidorowy bez konserwantów, czyli jak zrobić domowy ketchup we własnej kuchni! Robimy domowy keczup!
Spis treści
Jak zrobić domowy ketchup?
Wbrew pozorom przygotowanie ketchupu w domu wcale nie jest trudne. Potrzebne są jedynie świeże pomidory, cebula, czosnek, trochę cukru i octu, i ulubione przyprawy. Za środek konserwujący nasz sos posłużą ocet, cukier, sól i wysoka temperatura. Taki domowy sos z pomidorów możemy podawać dzieciom bez obaw. Do przygotowania keczupu najlepiej użyć ekologicznych pomidorów od zaufanego sprzedawcy lub owoców z własnego ogródka.
Składniki na domowy ketchup
- 2 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki octu winnego
- 2 łyżki musztardy
- po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- po ½ łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej
- po ½ łyżeczki soli i białego pieprzu
Jak przygotować domowy keczupu krok po kroku
Przygotowanie ketchupu zaczynamy od pomidorów – dokładnie je myjemy, a następnie na 2 do 3 minut zanurzamy we wrzątku, aby pozbyć się skórek.Obrane pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, wycinamy twarde części ze środka i owoce wrzucamy do dużego rondla o grubym dnie. Do pokrojonych pomidorów dodajemy czosnek i cebulę – pokrojone w drobną kostkę. Warzywa doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut.
Rozgotowane warzywa przecieramy przez sito lub blendujemy na gładką masę. Do garnka z przecierem dodajemy cukier, ocet, musztardę oraz przyprawy. Teraz wszystko gotujemy ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby sos się nie przypalił. Na koniec gotowy ketchup doprawiamy sola i pieprzem. Można dodać także odrobinę tymianku lub oregano.
Przygotowujemy niewielkie słoiki (muszą być wyparzone) i wlewamy do nich gorący domowy keczup. Słoiki zakręcamy i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.
Jak przechowywać domowy ketchup?
Gdzie przechowywać ketchup? Tak przygotowany domowy ketchup możemy trzymać w lodówce przez kilka dni i cieszyć się jego pysznym smakiem.
Jeżeli chcemy sos przechowywać dłużej, musimy go zapasteryzować. W tym celu wystudzone słoiki z sosem wstawiamy do garnka wypełnionego wodą, wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy je przez 15 minut. Słoiki z ketchupem możemy także pasteryzować w piekarniku – wystarczy wstawić je do pieca nagrzanego do 100 stopni C i pozostawić tam na 20 minut.