Polewa czekoladowa, przygotowana z czekolady, to prosty, szybki a przede wszystkim pyszny sposób dekorowania wypieków i deserów. Sprawdź, jak zrobić polewę z czekolady do ciast, tortów, babek i mazurków.
Spis treści
Jak zrobić polewą z czekolady
Polewa z czekolady do idealne wykończenie ciasta, tortu, babki, mazurka lub muffinki. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a smak i kolor polewy możemy wybierać w zależności od wybranego rodzaju czekolady – od białej, przez mleczną i deserową, po gorzką ciemną.
Do przygotowania polewy z czekolady potrzebujemy przede wszystkim dobrej jakości czekoladę oraz dodatki, które ją “zmiękczą”, czyli masło, śmietankę lub oba te składniki.
W zależności od przepisu na polewę z czekolady, rozdrobnioną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z masłem. Druga metoda to podgrzewanie śmietanki kremówki i łączenie jej z pokruszoną czekoladą. Możemy także połączyć wszystkie 3 składniki w kąpieli wodnej.
Polewa czekoladowa krok po kroku
Sprawdź, jak przygotować polewę czekoladową. Przede wszystkim musimy przestrzegać proporcji w stosunku ilości czekolady do masła lub śmietanki.
Polewa z czekolady – proporcje składników
- Jeżeli robimy polewę tylko z masła i czekolady, na 100 g czekolady bierzemy 50 g masła.
- Przygotowując polewę z czekolady i śmietanki, bierzemy 100 g czekolady i 50 ml śmietanki 30%.
- Jeżeli robimy polewę z masła, śmietanki i czekolady, bierzemy 200 g czekolady, 50 g masła i 50 ml śmietanki kremówki.
Wykonanie polewy czekoladowej
Podajemy sposób wykonania najprostszej polewy z czekolady i masła:
- 100 g czekolady rozdrabniamy (lub używamy czekoladowych groszków) i wrzucamy do miski.
- Miskę umieszczamy na naczyniu z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna).
- Rozpuszczamy czekoladę, delikatnie ją mieszając.
- Dodajemy masło, które również rozpuści się w ciepłej czekoladzie.
- Łączymy składniki i ciepłą polewą z czekolady polewamy ciasto.
Co polewamy czekoladą?
Polewę z czekolady możemy wykorzystać do udekorowania tortów biszkoptowych, świątecznych babek, mazurków, a także muffinek oraz ciast: serników, ciasta bananowego, cytrynowego lub… czekoladowego! Polewę możemy użyć także do naleśników, lodów, budyniów i pancake’ów.
