Pizza w piecu szamotowym

Kiedy warto wybrać piec szamotowy do pizzy?

Trudno przejść obojętnie obok pięknie pachnącej i jeszcze lepiej smakującej pizzy, która kusi już samym wyglądem. Nie trzeba jednak chodzić do restauracji ani odgrzewać gotowej pizzy w piekarniku, aby móc ją zjeść. Mając piec do pizzy, możliwe stanie się zrobienie wyśmienitego dania, wybierając swoje ulubione dodatki. Jeśli komuś marzy się upieczenie w dowolnym momencie pizzy jak z włoskiej restauracji i to w domowym zaciszu, to czas najwyższy rozejrzeć się za odpowiednim urządzeniem. Zwykły piernik nie pozwoli uzyskać tak spektakularnego efektu. Będzie można robić festiwale pizzy, zachwycając nimi domowników i gości oraz klientów swojego lokalu gastronomicznego.

Czy wybrać piec szamotowy do pizzy?

Nie trzeba czekać na otwarcie pizzerii ani dostarczenie pizzy do domu, jeśli ma się szamotowy piec do jej wypieku w domowych warunkach. Jest to jednorazowa inwestycja, która zwróci się bardzo szybko. Pozwala zaoszczędzić na dojazdach do pizzerii i dostawach. Co więcej, można stworzyć dowolną pizzę, mając pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Jak widać, pizza może być bardzo zdrowa, wystarczy zadbać o dobrej jakości składniki. Tańszą alternatywą dla pieca będzie kamień do pieczenia pizzy, który wkłada się do piekarnika.

Wygodniejszym rozwiązaniem jest jednak piec szamotowy do pizzy, który pozwoli stworzyć kulinarne dzieło sztuki o obłędnym smaku i zapachu. Jest on niezbędnym elementem wyposażenia każdej włoskiej pizzerii, ale jeśli ktoś jest miłośnikiem pizzy i lubi często się nią zajadać, to również może stać się użytkownikiem takiego urządzenia. Piec do pizzy ze specjalną płytą szamotową zamiast klasycznej blachy sprawdzi się wszędzie tam, gdzie przygotowuje się dania kuchni włoskiej. Nie jest to opcja przeznaczona wyłącznie dla pizzerii, w takie profesjonalne urządzenie powinien wyposażyć się każdy lokal gastronomiczny, który ma w swojej ofercie pizzę. Klienci z pewnością docenią wysokie walory smakowo-zapachowe przygotowywanych w nim potraw. Służy nie tylko do wypieku pizzy, ale ma szersze zastosowanie, co przemawia za wyborem tego funkcjonalnego urządzenia.

Dlaczego piece szamotowe do pizzy to dobry wybór?

Na korzyść szamotowego pieca do pizzy przemawia usprawniony proces pieczenia. Płyty szamotowe pozwalają na równomierny, idealny wypiek ciasta, które staje się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Nie trzeba martwić się o przywieranie ciasta ani przypalenie go. Znika problem z przypieczoną górą i surowym środkiem. Piece szamotowe wyróżniają się solidnością i wytrzymałością. Są odporne na uderzenia, które niestety często zdarzają się podczas wkładania i wyjmowania pizzy. Można mieć pewność, że ten rodzaj pieca będzie niepodatny na uszkodzenia mechaniczne, przez co posłuży przez długi czas. Kolejną zaletą jest porowata struktura, która pochłania wodę wyciekającą z ciasta podczas pieczenia pizzy, dzięki czemu nie trzeba martwić się zawilgoconym spodem. Klienci cenią sobie chrupiące ciasto, a dzięki płycie szamotowej jest to możliwe do uzyskania i to bez żadnego trudu. Warto też mieć na uwadze to, że szamot jest surowcem całkowicie naturalnym, ekologicznym, bezpiecznym dla zdrowia. Ponadto świetnie utrzymuje ciepło, dzięki czemu upieczona pizza pozostaje gorąca przez dłuższy czas. W przypadku pizzerii oferującej jedzenie z dowozem ma to ogromne znaczenie, bo dostarczenie ciepłej pizzy przełoży się na zadowolenie klientów i wystawienie pozytywnej opinii.

Co przemawia za wyborem pieca szamotowego do pizzy?

Wypiekając pizzę w piecu szamotowym, można liczyć na to, że zachowa ona swoje cenne właściwości. Ponadto jest to urządzenie higieniczne, łatwe do utrzymania w czystości. Nie ma problemu z usunięciem pozostałości po cieście i dodatkach. Zwykle wystarczy do czyszczenia sama woda, ewentualnie można wspomóc się delikatnym detergentem. Nie trzeba stosować żadnej specjalistycznej, agresywnej chemii. Różnica w smaku pizzy wypiekanej w piecu szamotowym a na zwykłej blasze jest nieporównywalna. Szamot wyróżnia odporność na działanie wysokich temperatur, nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Pozostaje bezwonny i nie wchodzi w interakcje z żywnością. Zaletą pieców szamotowych do pizzy jest magazynowanie ciepła, rozgrzanie go nie zajmuje wiele czasu, co z kolei przekłada się na oszczędność czasu i pieniędzy. Można śmiało powiedzieć, że tego rodzaju piec jest energooszczędny. Temperatura w jego wnętrzu rozkłada się równomiernie, co gwarantuje zawsze idealne wypieki.

Jak wybrać piec do pizzy?

Obecnie do wyboru jest wiele rodzajów pieców do pizzy, mogą być elektryczne, gazowe, domowe, opalane drewnem. Przy wyborze tego rodzaju urządzenia powinno się mieć na uwadze kilka istotnych kwestii:

  • Liczbę poziomów,
  • Izolację i zabezpieczenia,
  • Moc,
  • Wagę,
  • Wydajność grzewczą,
  • Zakres temperatur,
  • Oświetlenie,
  • Obecność płyty szamotowej,

W zależności od wybranego modelu pieca do pizzy, może być on wyposażony w różne dodatkowe funkcje. Przykładem będą drzwi otwierane bezdotykowo, co gwarantuje nie tylko wygodę użytkowania, ale też większą sterylność miejsca pracy i wzrost poziomu bezpieczeństwa. Dobra izolacja sprawia, że nie będzie trzeba martwić się poparzeniami na skutek nadmiernie rozgrzanych drzwi. Jeśli komuś zależy na mobilności, to powinien postawić na piec mający podstawę z kółkami, które ułatwią przestawianie go. Godne polecenia są piece z wysuwaną półką, która zapewnia szybkie i wygodne wkładanie/wyjmowanie dań. Jest to nie tylko duże ułatwienie, ale też dodatkowe zabezpieczenie przed oparzeniem. Niektóre modele zawierają stojak do pieca w zestawie, termoochronną szybę w drzwiach, dodatkowe oświetlenie wewnętrzne.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *