Dojrzałe cytryny przechowywane w papierowej torebce

Cytryny to owoce idealne – przede wszystkim są bardzo zdrowe, a dodatkowo świetnie sprawdzają się w deserach, sałatkach, sosach, napojach i drinkach oraz daniach mięsnych i rybnych. Zastosowanie mają także jako środek czyszczący (sic!). Cytryny to powszechnie dostępny wzmacniacz smaku,Więcej

Zebrane winogrona odmiany Chardonney

Wino znane jest od ponad ośmiu tysięcy lat, jest prawdopodobnie pierwszym napojem alkoholowym wytwarzanym przez człowieka. Spożywano je podczas ceremonii religijnych i zabaw ludowych. Wzmianki o winie można znaleźć na kartach świętych ksiąg, w tym Biblii. W Europie rozpowszechnili jeWięcej

Jagody kamczackie

Powiedzieć, że jagody kamczackie są owocami o dużej wartości odżywczej, to jakby nic nie powiedzieć. Te niepozorne, mało wciąż znane w naszym kraju owoce, ze względu na niezwykłe bogactwo zawartych w nich prozdrowotnych składników zaliczane są do kategorii tzw. superfood.Więcej

Jabłka na jabłecznik lub szarlotkę

Jesienią w sadach rządzą jabłka, a wśród słodkich wypieków wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki. Przepisów na te pysznością są setki, ale jedno jest pewne – podstawą jabłecznika i szarlotki są odpowiednie jabłka. Poradzimy, jakie jabłka na szarlotkę sprawdzą się najlepiej.Więcej

Mrożenie to doskonały sposób konserwacji letnich owoców takich czereśnie lub wiśnie na zimę. Mrożone śliwki, wiśnie lub truskawki idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów oraz składnik domowych lodów. Mrożąc owoce w domu mamy pewność, że nasze posiłki będąWięcej

Owoce żurawiny na krzaczku

Żurawina, zwana kiedyś “cytryną dla ubogich”, po latach zapomnienia w naszym kraju ponownie wraca do łask. W ostatnim czasie produkty z wykorzystaniem tych czerwonych owoców stają się coraz bardziej popularne. Dostępne są żurawinowe konfitury, soki, herbatki a także preparaty medyczneWięcej

Jabłka antonówki - idealne w kuchni

Jabłko to owoc znany od tysiącleci i jego zastosowań również są tysiące. Setki wyhodowanych odmian jabłek sprawia, że możemy wybierać owoce idealne do jedzenia na surowo, te do pieczenia, na soki, kompoty, musy czy do kiszenia. Jedną ze starszych odmianWięcej

Swą niezwykłą popularność na całym świecie jabłka zawdzięczają nie tylko swoim walorom smakowym i zdrowotnym, ale także dużej dostępności. Aktualnie jabłka rosną praktycznie na całym świecie, choć najlepsze są te ze stref umiarkowanych i chłodnych. Jabłka dojrzewają od wczesnego lataWięcej

Jak mrozić truskawki

Mrożone truskawki to wspomnienie lata w środku zimy. Można kupić mrożone truskawki praktycznie w każdym sklepie, ale można też przygotować mrożone truskawki na zimę we własnej kuchni. Poradzimy, jak mrozić truskawki w domu! Jak mrozić truskawki? Oto doskonała metoda: TruskawkiWięcej