Kardamon, czyli królowa przypraw w drewnianej miseczce

Kardamon jest przyprawą o mocnym, korzennym aromacie. Od tysiącleci wykorzystujemy go na całym świecie do doprawiania dań na słodko i na ostro. Skąd pochodzi ta pachnąca przyprawa i do czego możemy dodawać kardamon?  Kardamon zielony – królowa azjatyckich przypraw KardamonWięcej

Czy krokus to szafran? Fioletowe kwiaty krokusa jesiennego

Czy szafran to kwiat, czy może przyprawa? Czy krokus i szafran to synonimy? A może polskie krokusy nadają się na szafran? Sprawdź, czym jest szafran, czym krokus i co mają wspólnego.  Czy krokus i szafran to, to samo? Odpowiedź nieWięcej

Warzywa, czyli podstawa diety wegerianskiej i odpowiednie przyprawy

Dieta wegetariańska zyskuje w Polsce coraz więcej zwolenników. Kuchnia roślinna staje się popularna wśród ludzi młodych, ale także tych ze średniego pokolenia. Bezmięsne potrawy są równie smaczne, jak tradycyjne dania, a czasami nawet lepsze. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają świeżym produktom,Więcej

Ziele angielskie - ziarenka na drewnianej łyżce

Ziele angielskie to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Czy faktycznie pochodzi z Anglii? Do czego dodawać aromatyczne kuleczki i jak je przechowywać, aby zachować ich zapach? Sprawdź, co warto wiedzieć o przyprawie allspice! Ziele angielskie, czyli wszystkie przyprawy wWięcej

Czosnek niedźwiedzi - suszony i świeże liście. Jak suszyć czosnek niedźwiedzi

Suszenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania ziół. Jak zachować czosnek niedźwiedzi na zimę? Oczywiście, możemy go ususzyć. Sprawdź, jak suszyć i przechowywać cebulę czarownic. Kiedy zbieramy czosnek niedźwiedzi do suszenia Czosnek niedźwiedzi, zwany także trzemuchą lub cebulą czarownic, toWięcej

Pimenton - coto jest hiszpańska wędzona papryka

Hiszpański pimenton może być ostry, słodki lub dymny, ale prawie zawsze jest lepszy niż zwykła sypka papryka ze sklepu spożywczego. Pimenton to jeden z podstawowych składników hiszpańskiej kuchni. Jest używany we wszystkim, od kiełbasy chorizo ​​i lomo po sosy chilindronWięcej

Japońska pasta miso - białe miso, żółte miso i czarne miso

Wiele aromatycznych azjatyckich sosów, zup i wywarów ma wspólny składnik, który wywodzi się z tradycyjnej kuchni japońskiej. To miso – słonawa gęsta pasta, bogata w białko, witaminy i minerały. Co to jest pasta miso Pasta miso to tradycyjna japońska przyprawa,Więcej