Czy szafran to kwiat, czy może przyprawa? Czy krokus i szafran to synonimy? A może polskie krokusy nadają się na szafran? Sprawdź, czym jest szafran, czym krokus i co mają wspólnego.
Spis treści
Czy krokus i szafran to, to samo?
Odpowiedź nie jest oczywista. Szafran to cenna przyprawa, która jest pozyskiwana z krokusa uprawnego. Ale naturalnie występujący w Polsce — w Tatrach i Gorcach — krokus wiosenny (Crocus vernus) nazywany jest szafranem spiskim.
Krokus vs szafran
Krokus to rodzaj roślin z rodziny kosaćcowatych. Należy do niego około 250 gatunków, które występują w Europie, Azji i Afryce. Szafran jest przyprawą, która jest pozyskiwana ze znamion kwiatów krokusa uprawnego (Crocus sativus). Znamiona te są zbierane ręcznie, następnie suszone i mielone na proszek, który ma intensywny, żółty kolor i aromat. Szafran jest najdroższą przyprawą świata. Do wyprodukowania 1 grama szafranu potrzeba około 150 kwiatów krokusa uprawnego. Oznacza to, że szafran to tylko jeden z wielu gatunków krokusów. Nie wszystkie krokusy nadają się do produkcji szafranu. Szafranu na pewno nie wytwarza się z krokusów, które naturalnie występują w Polsce, czyli krokusów wiosennych (Crocus vernus). W Polsce krokusy kwitną w marcu i kwietniu. Krokusy, które wiosną kwitną w Tatrach i Gorcach nazywamy także szafranem spiskim.
Sprawdź, jak smakuje szafran
Które krokusy na aromatyczny szafran?
Krokusy są roślinami cebulowymi, które kwitną wiosną lub jesienią. Kwiaty krokusów są zazwyczaj fioletowe, żółte lub białe. Krokusy są popularnymi roślinami ozdobnymi, które często sadzi się w ogrodach i na rabatach. Do wytwarzania złotego szafranu wykorzystujemy kwiaty, a właściwie znamiona i pręciki krokusów jesiennych (uprawnych)!
Krokus — roślina o starożytnych korzeniach
Ponieważ Crocus Sativus rozmnaża się tylko przez cebulki, bardzo prawdopodobne jest to, że jest on jednym z najstarszych uprawianych gatunków kwiatów cebulowych. W związku z tym możemy przypuszczać, że cebulki krokusów jesiennych dostępne obecnie w sprzedaży mają takie same właściwości jak cebulki, które uprawiane były w starożytnej Grecji.