Gotowana kukurydza to przysmak lata, chociaż można ją przygotować przez cały rok – z kukurydzy mrożonej. Nic jednak nie zastąpi smaku świeżej kukurydzy, prosto z garnka, polanej masełkiem i posolonej. Oczywiście gotowaną kukurydzę można kupić na stoiskach, można też zrobić ją samemu. Oto prosty sposób, jak ugotować kukurydzę w domu.
Spis treści
Jak ugotować kukurydzę – składniki:
2 świeże kukurydze (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Dodatki:
Masło, sól, masło czosnkowe
Przepis na gotowanie kukurydzy
Kolby kukurydzy obrać z liści i włókien. Dobrać garnek do wielkości kukurydzy. Kolby muszą się swobodnie mieścić i być całkowicie przykryte wodą. W odpowiednim garnku zagotować wodę z cukrem i szczyptą soli, włożyć kukurydze i czekać do ponownego zagotowania. Od tego momentu gotować ok. 10 – 15 min.
Ugotowane kukurydze podawać polane stopionym masłem lub masłem czosnkowym, posypane solą. Smacznego!
Zobacz także:
Jak ugotować ziemniaki
Jak ugotować jajko na miękko?
Jak ugotować jajko na twardo?
Jak zrobić domową bułkę tartą
Jak zrobić masło w domu?
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.