Taboret gazowy w restauracji

Taborety gazowe i ich zastosowanie w gastronomii

W niemal każdym większym lokalu gastronomicznym serwującym ciepłe potrawy można spotkać taboret gazowy bądź elektryczny. Bez tego typu sprzętu niemożliwe jest przygotowanie i podgrzanie dużej ilości posiłków. Czym dokładnie są taborety gazowe i jakie jest ich zastosowanie w gastronomii?

Taboret gazowy – co to jest?

Taboret gazowy to urządzenie służące do gotowania bądź podgrzewania potraw. Wykonany jest zwykle z mocnych, żeliwnych lub stalowych materiałów, dzięki czemu jest niezwykle wytrzymały – wiele taboretów gazowych jest przystosowana do bardzo dużych garnków, o pojemności nawet 100 i więcej litrów. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie to jest zasilane gazem ziemnym lub gazem propan butan z butli gazowej.

Czym jednak taboret gazowy różni się od tradycyjnej kuchenki? Przede wszystkim są bardzo niskie, dzięki czemu stawianie na nich dużych i ciężkich garnków nie stanowi żadnej przeszkody.

Ułatwia to znacznie przygotowywanie i podgrzewanie posiłków w dużych ilościach, bez konieczności dźwigania na duże wysokości. Ponadto palniki w tego typu urządzeniach są dwu lub trójkomorowe. Dzięki temu podgrzewanie garnków od spodu jest bardzo równomierne, co sprawia, że potrawy w garnkach szybciej osiągają odpowiednią temperaturę.

Urządzenia te są również dużo mniejsze i lżejsze niż tradycyjne kuchenki, dzięki czemu łatwiej przenosić je z miejsca na miejsce. To sprawia, że taborety gazowe są szczególnie lubiane przez firmy gastronomiczne, które zajmują się obsługą imprez plenerowych.

Taboret gazowy – rodzaje

Poszczególne taborety gazowe różnią się między sobą głównie ilością palników. Standardowo urządzenia wyposażone są w jeden lub dwa palniki, jednak na rynku można spotkać również taborety trzy i czteropalnikowe.

Przy wyborze taboretu gazowego należy zwrócić uwagę również na różnego rodzaju funkcje, które mogą być bardzo przydatne podczas stosowania urządzenia na szeroką skalę. Warto sprawdzić, czy wybrany model posiada atest dopuszczający do stosowania go w pomieszczeniach, a także iskrownik piezoelektryczny. Bardzo przydatną funkcją, z punktu widzenia bezpieczeństwa jest tzw. termopara. Dzięki temu w razie przypadkowego zdmuchnięcia płomienia lub zalania palnika cieczą, dopływ gazu zostaje automatycznie odcięty.

W zależności od potrzeb konkretnej gastronomii można wybrać zarówno taboret gazowy zasilany wyłącznie gazem ziemnym, jak i taki, do którego podłącza się butlę gazową. Druga opcja doskonale sprawdzi się w plenerze, gdzie nie ma bezpośredniego dostępu do przyłącza gazu. Pierwsza zaś świetnie zdaje egzamin w większości lokali gastronomicznych.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *