Domowy cukier cynamonowy

Jak zrobić domowy cukier cynamonowy do kawy i deserów

Cukier cynamonowy to oryginalny dodatek przede wszystkim do kawy, ale także wypieków i deserów. Korzenny zapach cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, a także z szarlotką. Wspomniana kawa z cynamonem to świetny pomysł na polepszenia nastroju. Cukier cynamonowy dostępny jest w sklepach, ale możemy przygotować go także w domu. Oto prosty przepis, jak zrobić domowy cukier cynamonowy.

Jak zrobić cukier cynamonowy

Domowy cukier cynamonowy sprawdzi się przede wszystkim jako ekspresowy dodatek do kawy – szybko urozmaici smak naszej ulubionej małej czarnej. Warto także udekorować nim np. budyń, pieczone jabłka lub słodką zapiekankę z ryżu. Do przygotowania cukru możemy wykorzystać biały cukier z buraków cukrowych lub jasny cukier trzcinowy. Ważne, aby cukier był drobny. 

Przepis na domowy cukier cynamonowy

Do zrobienia własnego cukru cynamonowego w domu bierzemy: 2 szklanki cukru, 4 łyżki cynamonu w proszku i 2 laski kory cynamonu

Przygotowanie cukru cynamonowego

  • Cukier wsypujemy do szczelnego słoja
  • Do cukru dodajemy dodajemy sproszkowany cynamon i wszystko dokładnie mieszamy przez potrząsanie słojem.
  • Teraz do słoja dodajemy przełamane laski kory cynamonu
  • Słoik dokładnie zkręcmy.
  • Przez kilka dni mieszamy cukier raz dziennie, aby dobrze połączył się z cynamonem. 
  • Tak przygotowany domowy cukier cynamonowy pozostawiamy na ok. 1 – 2 tygodni. 

Cynamon w kuchni 

Cynamon to starożytna przyprawa, która od tysiącleci obecna jest w naszej kulturze – nie tylko kulinarnej. Przyprawę otrzymujemy z wysuszonej kory cynamonowca. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza obecności olejku cynamonowego, który ma charakterystyczny, lekko piekący smak. Cynamon dostępny jest w postaci sproszkowanej lub jako kawałki kory. 

Zapach cynamonu w kuchni polskiej nieodłącznie przywodzi na myśl przede wszystkim szarlotki i pieczone jabłka oraz święta Bożego Narodzenia. Cynamon to przyprawa, która króluje w piernikach i korzennych ciastkach. Jest również tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Maghrebu. 

Dodaj komentarz