Cukier cynamonowy to oryginalny dodatek przede wszystkim do kawy, ale także wypieków i deserów. Korzenny zapach cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, a także z szarlotką. Wspomniana kawa z cynamonem to świetny pomysł na polepszenia nastroju. Cukier cynamonowy dostępny jest w sklepach, ale możemy przygotować go także w domu. Oto prosty przepis, jak zrobić domowy cukier cynamonowy.
Spis treści
Jak zrobić cukier cynamonowy
Domowy cukier cynamonowy sprawdzi się przede wszystkim jako ekspresowy dodatek do kawy – szybko urozmaici smak naszej ulubionej małej czarnej. Warto także udekorować nim np. budyń, pieczone jabłka lub słodką zapiekankę z ryżu. Do przygotowania cukru możemy wykorzystać biały cukier z buraków cukrowych lub jasny cukier trzcinowy. Ważne, aby cukier był drobny.
Przepis na domowy cukier cynamonowy
Do zrobienia własnego cukru cynamonowego w domu bierzemy: 2 szklanki cukru, 4 łyżki cynamonu w proszku i 2 laski kory cynamonu.
Przygotowanie cukru cynamonowego
- Cukier wsypujemy do szczelnego słoja.
- Do cukru dodajemy dodajemy sproszkowany cynamon i wszystko dokładnie mieszamy przez potrząsanie słojem.
- Teraz do słoja dodajemy przełamane laski kory cynamonu.
- Słoik dokładnie zkręcmy.
- Przez kilka dni mieszamy cukier raz dziennie, aby dobrze połączył się z cynamonem.
- Tak przygotowany domowy cukier cynamonowy pozostawiamy na ok. 1 – 2 tygodni.
Przepisy na domowe przyprawy
Cynamon w kuchni
Cynamon to starożytna przyprawa, która od tysiącleci obecna jest w naszej kulturze – nie tylko kulinarnej. Przyprawę otrzymujemy z wysuszonej kory cynamonowca. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza obecności olejku cynamonowego, który ma charakterystyczny, lekko piekący smak. Cynamon dostępny jest w postaci sproszkowanej lub jako kawałki kory.
Zapach cynamonu w kuchni polskiej nieodłącznie przywodzi na myśl przede wszystkim szarlotki i pieczone jabłka oraz święta Bożego Narodzenia. Cynamon to przyprawa, która króluje w piernikach i korzennych ciastkach. Jest również tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Maghrebu.