Jak zrobić placki ziemniaczane – tradycyjny przepis

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które świetnie sprawdzi się jako polski fast-food, ale także jako baza eleganckiej kolacji. Placki ziemniaczane smakują chyba każdemu – dzieciom i dorosłym, miłośnikom mięsa jak i wegetarianom. Dobrze przygotowane placki nie są bardzo tłuste. Mogą być podawane na słodko i na ostro – z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem. Placki to pyszne danie samodzielne lub wyśmienity dodatek do mięs i sosów – ciepłych i zimnych.

Tradycyjne placki ziemniaczane – samodzielne danie lub idealny dodatek

Składniki na placki ziemniaczane

60 dag ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 małej cebuli
1 małe jajko
sól
olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, odłóż na 10 minut, aby puściły wodę. Wodę odlej, ziemniaki odciśnij. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Z masy smaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu warto odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sprawdź, ile gotować ziemniaki