Chufa, czyli bulwa cibory jadalnej

Co to jest chufa i dlaczego warto sięgać po “żywność przeżycia”?

Co to jest chufa i jakie ma wartości odżywcze? Dlaczego wykorzystuje się ją w słodkościach? Jaką rolę odgrywa w diecie? Dziś o tej wartościowej roślinie słyszy się coraz więcej, a ze względu na swoje właściwości została okrzyknięta “żywnością przeżycia”. Wykorzystujemy ją m.in. do produkcji roślinnego mleka. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po chufę — pokarm praludzi!

Chufa: wegański zamiennik mleka krowiego. Co niezwykłego w sobie kryje?

Chufa, czyli bulwa cibory jadalnej, stanowiła główny składnik diety praludzi  zamieszkujących Afrykę 2 miliony lat temu. Aktualnie, ze względu na swoje wartości odżywcze, została okrzyknięta “,żywnością przeżycia”. Chufa jest zdrową przekąską, bazą napojów roślinnych, mąki oraz… kluczowym składnikiem „mlecznej”, wegańskiej czekolady. Co warto wiedzieć o tej roślinie i dlaczego wykorzystuje się ją w słodkościach?

Superfoods znany od wieków 

Obsuszona bulwa cibory jadalnej, czyli chufa, występuje także pod nazwą orzech tygrysi, migdał ziemny czy kasztanek ziemny. W rzeczywistości, mimo że do złudzenia przypomina orzech, jest bulwą wyrastającą na podziemnych kłączach trawiastej rośliny Cyperus esculentus. Naturalnie występuje ona w Afryce, Europie, Azji oraz Ameryce Południowej. Charakteryzuje się przyjemnie słodkawym migdałowo-kokosowym smakiem oraz bogactwem cennych składników odżywczych. 

Bulwa cibory jadalnej, czyli chufa, występuje także pod nazwą orzech tygrysi, migdał ziemny czy kasztanek ziemny
Bulwa cibory jadalnej, czyli chufa, występuje także pod nazwą orzech tygrysi, migdał ziemny czy kasztanek ziemny. / Fot. Canva.com

Orzechy tygrysie — żywność przeżycia 

Orzechy tygrysie nazywane są „żywnością przeżycia” ze względu na zawartość prawie wszystkich składników potrzebnych człowiekowi do przetrwania. Badacze oraz archeolodzy dowiedli, że chufa była podstawą diety człowieka żyjącego w Afryce Wschodniej ok. 2 miliony lat temu. Z tego względu nazywana jest także jednymi z najstarszych superfoods, czyli niezwykle dobroczynnych dla naszego organizmu produktów. Jakie właściwości kryje w sobie chufa?

Te niepozorne bulwy są źródłem błonnika pokarmowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Dzięki wysokiej zawartości tzw. skrobi opornej (nieulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym) działają jak probiotyki i wspomagają florę bakteryjną jelit. Orzechy tygrysie zawierają również sporo witaminy E oraz flawonoidów, przez co wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.  W odróżnieniu od większości tradycyjnych orzechów nie zawiera ona alergenów, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi oraz alergików. Chufa kryje w sobie również bogactwo minerałów – m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i fosforu. 

Chufa jako roślinny zamiennik mleka 

Orzechy tygrysie w kuchni wykorzystywane są na wiele sposobów. Z chufy wytwarza się mąkę o charakterystycznym kokosowo-migdałowym posmaku, którą można wykorzystać do słodkich wypieków, naleśników czy gofrów. Na sklepowych półkach z żywnością roślinną możemy napotkać także roślinny napój z chufy – zamiennik mleka krowiego. Często stanowi on składnik diety wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi – właśnie przez wzgląd na brak zawartości alergenów. Suszone bulwy cibory jadalnej dostępne są również w formie przekąski, niekiedy jako zamiennik tradycyjnych orzechów w diecie. Smakowe walory chufy doceniają szczególnie Hiszpanie, którzy przygotowują na jej bazie napój horchata de chufa, idealny na upały. 

Chufa - mleko roślinne z bulw cibory jadalnej
Chufa – mleko roślinne z bulw cibory jadalnej / Fot. Canva.com

Chufa charakteryzuje się niezwykłą kremowością, bogatym smakiem i delikatnością, przez co jest wykorzystywana także jako… składnik wegańskich czekolad „mlecznych”. W polskiej branży reklamowej czekolada z dodatkiem tej rośliny pierwszy raz zagościła dzięki marce Slodkie, specjalizującej się w produkcji czekoladowych gadżetów reklamowych. W kwietniu br. na polskim rynku pojawiła się innowacyjna linia wegańskich słodkości stworzonych na bazie czekolady wykorzystującej chufę – NXT Dairy Free. Słodkości wytwarzane z tej czekolady nie zawierają nawet śladowych ilości nabiału, soi, orzechów i glutenu. Produkuje się ją w specjalnych liniach, które nie mają żadnego kontaktu z nabiałem czy orzechami. Jednocześnie jej smak do złudzenia przypomina tradycyjną mleczną czekoladę, dzięki czemu weganie czy osoby z nietolerancjami pokarmowymi mogą cieszyć się jej delikatnym smakiem bez obawy o swoje zdrowie. 

Slodkie jest jednym z europejskich liderów w branży słodyczy reklamowych. Od podstaw projektuje i produkuje słodycze, wykorzystując przy tym najnowsze technologie. Słodkie gadżety reklamowe i czekoladowe prezenty są jednym z elementów kampanii promocyjnych firm na całym świecie. Slodkie stosuje najwyższe standardy produkcji i zintegrowany system kontroli jakości, dostarczając na rynek produkty o wysokim standardzie. facebook.com/Slodkiecom / instagram.com/slodkiecom / slodkie.com

Źródło: Informacja prasowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *