Aquafaba z ciecierzycy w szklanym naczyniu

Co to jest aquafaba? Właściwości, kalorie, zastosowania

Aquafaba, kojarzona dotychczas wyłącznie z dietą wegańską. W ostatnich latach szturmem przebiła się do świadomości kucharzy i jest szeroko wykorzystywana nie tylko w wyszukanych restauracjach, ale i w naszych domach. Nic w tym zaskakującego, gdyż ten niepozorny produkt, można użyć w kuchni na wiele sposobów. Sprawdź, co to jest aquafaba.

Co to jest aquafaba?

Aquafaba to nazwa lekko mętnego płynu, który powstaje podczas gotowania lub długotrwałego moczenia nasion roślin strączkowych. W wyniku tych procesów skrobia i białka częściowo wypłukiwane są z nasion do wody. Dzięki czemu powstaje zawiesina o właściwościach emulgujących, spieniających i zagęszczających. Najpopularniejszą “wodą po fasoli”, bo tak z łaciny można przetłumaczyć nazwę aquafaba, jest zawiesina, którą znajdziemy w puszcze z ciecierzycą. Z początku może się wydawać, że jej zapach i smak jest dość fasolowy, jednakże aromat aquafaby prawie całkowicie zanika w procesie obróbki, ponieważ dobrze miesza się z innymi smakami dania. 

Jakie wartości odżywcze i ile kalorii ma aquafaba?

Zważywszy na to, że aquafaba jest stosunkowo nowym składnikiem wykorzystywanym w kuchni, a przy tym można ją pozyskać z różnych roślin strączkowych, nie istnieje jedna dokładna tabela wartości odżywczych jakie zawiera ta substancja. Opierając się jednak na badaniach składników wykonanych przez zespół oficjalnej strony poświęconej aquafabie (http://aquafaba.com), wiemy, że 1 jedna łyżka (ok. 15 ml) zawiesiny po ciecierzycy pospolitej (łac. Cicer arietinum) to odpowiednik 3 – 5 kcal i znajdują się w niej śladowe ilości węglowodanów, białka, wapnia, żelaza, sodu, fosforu oraz zdrowych tłuszczy z grupy omega-6 i omega-9 (kwas linolowy i oleinowy).

Co można zrobić z aquafaby?

Początkowo aquafaby używano jako wzmacniacz smaku oraz zagęstnik ciast. Wraz z odkryciem, że dzięki właściwościom wiążącym można ją z powodzeniem wykorzystać jako zamiennik białka z jajek, pojawiły się setki przepisów z jej wykorzystaniem w ciastach i deserach. Najłatwiejszym z nich, który rekomendujemy wypróbować, gdy następnym otworzysz puszkę z cieciorką, jest prosta beza. Po prostu zamiast białek ubij aquafabę na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza przez około 90 minut. 

Aquafaba to także składnik, dzięki któremu można przygotować wegański majonez, słodkie musy, puszyste suflety, delikatne makaroniki, lekkie ciasto biszkoptowe czy pianki cukrowe.

Czy aquafaba jest zdrowa?

Aquafaba, jak wspomnieliśmy wyżej, zawiera tylko śladowe ilości minerałów i substancji odżywczych, nie jest też dobrym źródłem witamin. Jest jednak zbawieniem nie tylko dla wegan, którzy przez dziesięciolecia szukali zamiennika dla jajek, ale także dla osób chorych na alergie pokarmowe i choroby autoimmunologiczne, jak np. na celiakia, ponieważ nie zawiera glutenu. W aquafabie brak również cholesterolu, dlatego mogą ją spożywać osoby dążące do obniżenia jego poziomu we krwi.