Jesień to czas, kiedy w kuchni i nie tylko rządzą dynie. Możemy wykorzystywać je do przygotowania pysznych potraw i do dekoracji. Ale okazuje się, ze w dyniach cenne są również pestki, które nie tylko świetnie smakują, ale także zawierają cenny olej. Sprawdź, jakie właściwości ma olej z pestek dyni i dlaczego warto włączyć go do diety?
Spis treści
Olej z pestek dyni — dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?
O tej porze roku spożywamy dynię w każdej postaci – ciasto, chleb, latte z syropem z dyni, prażone pestki z dyni i co tylko chcesz. Okazuje się, że do codziennego menu warto włączyć także olej z pestek, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a słodkim i pikantnym potrawom dodaje wyjątkowego smaku.
Jakie właściwości zdrowotne ma olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni zawiera wielonienasycone tłuszcze, bogate w kwasy omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Oprócz tego olej z pestek dyni zawiera również dużo fitosteroli, roślinnych substancji podobnych do cholesterolu. Związki te mogą pomóc w obniżeniu złego cholesterolu i podniesieniu dobrego cholesterolu w organizmie, poprawiając kondycję naczyń krwionośnych.
Jaka jest zalecana dzienna porcja oleju z pestek dyni
Porcja oleju z pestek dyni, która jest bezpieczna dla zdrowia, to ok. 2 łyżeczki dziennie. Taka ilość zawiera ok. 80 kcal i 9 gramów tłuszczu. Jeżeli nie mamy dostępu do oleju, możemy także jeść suszone pestki dyni (jako przekąskę lub dodatek do potraw), które są bogate w magnez, potas i błonnik.
Jak przechowywać olej z pestek dyni
Najbardziej wartościowy jest olej z pestek dyni tłoczony na zimno. Taki olej zwykle sprzedawany jest w szklanych butelkach z ciemnego szkła, co pomaga przedłużyć jego trwałość i zachować walory smakowe oraz zdrowotne. Olej najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, ponieważ łatwo się psuje w wysokich temperaturach.
Jak gotować z olejem z pestek dyni
Podobnie jak oliwa z oliwek, olej z pestek dyni ma bardzo niski punkt dymienia, dlatego nie nadaje się do smażenia lub przypiekania mięsa i warzyw. Najlepiej spożywać go na zimno, doprawiając nim gotowane ryby, pieczone warzywa korzeniowe oraz kremowe zupy lub koktajle warzywne. Olejem z pestek a dyni możemy zastąpić także olej z awokado lub olej lniany.