Z czym najlepiej smakują jabłka

Jabłka są pyszne, zdrowe i chętnie jedzone na surowo oraz w różnego rodzaju potrawach – nie tylko słodkich. Bogactwo przepisów z jabłkami jest wręcz nieprzebrane. Czy jednak jabłka można jeść ze wszystkim? Jeżeli macie problem, czy ten owoc pasuje do danej potrawy, poradzimy z czym najlepiej smakują jabłka.

Z czym najlepiej smakują jabłka?
Z czym najlepiej smakują jabłka?

Jabłka na surowo

Jabłka w surówkach i sałatkach najlepiej komponują się z sałatą, surową białą kapustą, czerwoną kapustą, selerem korzeniowym i naciowym, burakami, orzechami włoskimi i rodzynkami.

Surowe jabłka są także świetnym dodatkiem do śledzi – solonych, marynowanych i wszelkich sałatek śledziowych. Doskonale podkreślą również smak tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Jabłka duszone na słodko

Duszone jabłka na słodko są idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Można podawać je z cynamonem, wanilią, goździkami, sokiem z cytryny, orzechami włoskimi, słodką śmietanką, słodkimi sosami z czerwonych owoców.

Jabłka duszone na ostro/słono

Jabłka duszone lub pieczone z dodatkiem przypraw i cebuli świetnie podkreślają smak mięs. Doskonale smakują z drobiem (kaczka, gęś), wieprzowiną (szynka, schab) oraz jako dodatek do smalcu.

Sosy do sałatek z jabłkami

Sałatki z jabłkami najczęściej doprawia się sosami winegret, majonezowo-jogurtowymi oraz sosem remoulade.

Sprawdzone przepisy z jabłkami:

Krucha szarlotka pod pierzynką, Karczek duszony w herbacie, Muffinki a’la szarlotka, Jabłka z konfiturą, Jabłecznik, Smalec z jabłkiem i majerankiem, Szarlotka, Kaczka pieczona.

Napisz, co o tym myślisz?