Z czym podawać jabłka? Jabłka do pieczenia, do mięsa i sałatek

Jabłka są pyszne, zdrowe i chętnie jedzone na surowo oraz w różnego rodzaju potrawach – nie tylko słodkich. Bogactwo przepisów z jabłkami jest wręcz nieprzebrane. Czy jednak jabłka można jeść ze wszystkim? Jeżeli macie problem, czy ten owoc pasuje do danej potrawy, poradzimy z czym podawać jabłka.

Jabłka na surowo

Jabłka w surówkach i sałatkach najlepiej komponują się z sałatą, surową białą kapustą, czerwoną kapustą, selerem korzeniowym i naciowym,  marchewką, burakami, orzechami włoskimi i rodzynkami. 

Surowe jabłka są także świetnym dodatkiem do śledzi – solonych, marynowanych i wszelkich sałatek śledziowych. Doskonale podkreślą również smak tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Jabłka duszone na słodko

Duszone jabłka na słodko są idealnym dodatkiem do ciast i deserów – przede wszystkim jabłeczników i szarlotek. Można podawać je z cynamonem, wanilią, goździkami, sokiem z cytryny, orzechami włoskimi, słodką śmietanką, słodkimi sosami z czerwonych owoców. Pasują do ryżu, owsianki oraz jako mus do naleśników, placków, omletów i gofrów. To doskonałe nadzienie drożdżowych wypieków – rogalików, bułeczek, drożdżówek. Sprawdź, jakie jabłka na szarlotkę będą najlepsze.

Duszone jabłka do szarlotki i jabłecznika

Duszone jabłka na słodko do szarlotki

Dla tych, którzy lubią jabłka prażone jabłka do jabłecznika podajemy przepis na pyszne duszone jabłka do szarlotki.

Jakie jabłka na szarlotkę?

Sprawdź, jakie jabłka wybrać do szarlotki i jabłecznika. To stare odmiany, które idealnie smakują po upieczeniu.

Jabłka duszone na ostro/słono

Jabłka duszone lub pieczone z dodatkiem przypraw i cebuli świetnie podkreślają smak mięs. Doskonale smakują z drobiem (kaczka, gęś), wieprzowiną (szynka, schab) oraz jako dodatek do smalcu. Z czym podawać jabłka na ostro? Warto przyprawić je majerankiem lub tymiankiem.

Sosy do sałatek z jabłkami

Sałatki z jabłkami najczęściej doprawia się sosami winegret, majonezowo-jogurtowymi oraz sosem remoulade. Jabłka doskonale komponują się także z ostrymi dodatkami – na przykład z chrzanem lub z musztardą. 

Z czym podawać jabłka? Oto sprawdzone przepisy z jabłkami:

Krucha szarlotka pod pierzynką, Karczek duszony w herbacie, Muffinki a’la szarlotka, Jabłka z konfiturą, Jabłecznik, Smalec z jabłkiem i majerankiem, Szarlotka, Kaczka pieczona.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.