Jak suszyć jabłka w piekarniku. Suszone jabłka na zimę

Suszone jabłka to świetna przekąska, która nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Jeżeli mamy dostęp do ekologicznych jabłek, bez oprysków i sztucznych nawozów, warto przygotować takie jabłka w domu. Najlepsze jabłka, to te dojrzewające we wrześniu i październiku! Oto przepis, jak suszyć jabłka na zimę.

Jak suszyć jabłka w piekarniku? Suszenie jabłek domowym sposobem

Jabłka umyć i obrać ze skórki. Uwaga, nie obierać jabłek, które są bardzo kruche lub mają cienką skórkę. To właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin!

Owoce przeznaczone do suszenia pokroić w plastry lub ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Aby zapobiec ciemnieniu jabłek czasie suszenia można je bezpośrednio po pokrojeniu wkładać do wody lekko zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Zobacz także: Jak suszyć pietruszkę, Jak suszyć owoce dzikiej róży, Jak zrobić chipsy z gruszki, Jak zrobić suszone truskawki

Plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 70 st. C bez termoobiegu lub 50 st. z termoobiegiem.

Jabłka można uznać za dostatecznie ususzone gdy są sztywne ale nie twarde.

Suszone jabłka – zdrowa przekąska

Suszenie jabłek w piekarniku – dlaczego warto suszyć jabłka

Jak wiadomo suszenie jest najstarszą metodą konserwowania żywności i polega na pozbawieniu ich wody. W suszonych owocach pozostają natomiast wszystkie cenne pierwiastki, a także garbniki, a przede wszystkim błonnik i pektyny. Dlatego suszone jabłka doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska oraz dodatek np. do musli i batonów owocowych. Dobrze przygotowane suszone jabłka zachowują też swój smaki i aromaty. W czasie suszenie utleniają się jedynie witaminy B i C. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.