Suszone jabłka to świetna przekąska, która nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Jeżeli mamy dostęp do ekologicznych jabłek, bez oprysków i sztucznych nawozów, warto przygotować takie jabłka w domu. Najlepsze jabłka, to te dojrzewające we wrześniu i październiku! Oto przepis, jak suszyć jabłka na zimę.
Jak suszyć jabłka w piekarniku? Suszenie jabłek domowym sposobem
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Uwaga, nie obierać jabłek, które są bardzo kruche lub mają cienką skórkę. To właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin!
Owoce przeznaczone do suszenia pokroić w plastry lub ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Aby zapobiec ciemnieniu jabłek czasie suszenia można je bezpośrednio po pokrojeniu wkładać do wody lekko zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Zobacz także: Jak suszyć pietruszkę, Jak suszyć owoce dzikiej róży, Jak zrobić chipsy z gruszki
Plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 70 st. C bez termoobiegu lub 50 st. z termoobiegiem.
Jabłka można uznać za dostatecznie ususzone gdy są sztywne ale nie twarde.
