Jabłka to nasz skarb narodowy i warto jeść je przez cały rok. Dwa jabłka dziennie z pewnością pozwolą nam cieszyć się dobrą formą. Poradzimy, jak te pyszne owoce przechować w zimie, aby nie straciły smaku i wartości odżywczych!
Jak przechowywać jabłka
Zerwane z drzewa dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu. Owoce należy ułożyć ogonkami do dołu i w ten sposób można przechowywać je przez kilka miesięcy.
Trzymanie jabłek w lodówce nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jabłka w lodówce mogą leżeć maksymalnie dwa tygodnie ponieważ po tym czasie tracą kruchość.
Jabłka są sprzedaży przez cały rok, ale najlepiej smakują między październikiem a kwietniem.
Zobacz także, jak zrobić suszone jabłka oraz jakie jabłka na szarlotkę będą najlepsze.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.