Jak marynować grzyby

Marynowane grzyby to przysmak znany od lat. Oczywiście można kupić je w supermarkecie, ale można także zamarynować samodzielnie zebrane grzyby w domu. Marynowanie nie jest czasochłonne, a takie grzybki będą świetnym dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, sałatek czy zimnych sosów. Poniżej poradzimy, jak marynować grzyby.

Jak marynować grzyby

Jak marynować grzyby leśne

Do marynowania nadają się prawdziwki (borowiki), rydze, podgrzybki, maślaki, kozaki, gąski i opieńki. Każdy gatunek grzybów należy marynować oddzielnie. Najlepsze są małe grzybki, które marynuje się w całości. Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski.

Przed marynowaniem grzyby czyścimy z piasku i liści, przycinamy trzonki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli oraz cebuli (wystarczy przekroić cebulę na połówki). Do wrzątku wrzucamy grzyby i gotujemy ok. 15 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis) – słoiki dokładnie zakręcamy.

Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami, układamy tam słoiki z grzybkami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Garnek stawiamy na kuchence, doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy nasze przetwory ok. 15 min. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu grzybki są gotowe na zimę!

Artykuł o marynowaniu grzybów znaleziono w wyszukiwarce Google dzięki zapytaniom:

  • jak zrobić grzyby marynowane
  • jak zamarynować grzyby
  • grzybki marynowane
  • grzybki w marynacie

Sprawdź przepis na marynowane maślaki!

Napisz, co o tym myślisz?