Świeża żurawina

Domowy syrop z żurawiny bez gotowania

Naturalny syrop z żurawiny bez gotowania to bomba witaminowa, która pomoże przy wszelkich jesiennych przeziębieniach, infekcjach dróg moczowych oraz kłopotach z pęcherzem. Domowy syrop żurawinowy bez gotowania zapewni zdrowie i odporność. Można go pić codziennie w niewielkich dawkach jako środek profilaktyczny. Natomiast w czasie choroby warto zastosować większe porcje specyfiku.

Do przygotowania syropu można wykorzystać polską żurawinę błotną (jednak jest ona bardzo trudno dostępna) lub żurawinę wielkoowocową. Tę drugą można jesienią kupić w sklepach lub na targowiskach, dostępna jest także w formie mrożonek. Przygotowanie syropu żurawinowego zajmie dosłownie pół godziny.

Syrop z żurawiny bez gotowania

Owoce żurawina na krzaczkach

Syrop z żurawiny bez gotowania

Yield: 1
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 40 minutes

Naturalny syrop z żurawiny to bomba witaminowa. Pomoże przy wszelkich przeziębieniach oraz kłopotach z pęcherzem.

Ingredients

  • 1 kg żurawiny, przemrożonych owoców
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 kg cukru
  • 1 cytryna, sok i skórka

Instructions

  1. Przemrożone owoce żurawiny wsypujemy do wyparzonego słoja
  2. Skrapiamy jest sokiem z jednej cytryny.
  3. 2 szklanki wody gotujemy z dodatkiem 1/2 kg cukru i skórką z cytryny.
  4. Syrop studzimy do temperatury pokojowej.
  5. Zimnym syropem zalewamy owoce i zamykamy słoik.
  6. Syropu nie pasteryzujemy!

Żurawina – właściwości zdrowotne

Owoce żurawiny zawierają naturalny kwas benzoesowy, który jak wiadomo jest konserwantem. Dzięki temu przetwory z żurawiny praktycznie się nie psują. Dlatego żurawinę można przechowywać w stanie surowym nawet przez kilka miesięcy, ale owoce muszą być zalane wodą.

Zobacz także: Jak suszyć żurawinę, Syrop z jeżyn bez gotowania, Aronia – polskie jagody acai, Cykoria podróżnik – wyjątkowo zdrowy chwast, Domowa herbatka z owoców dzikiej róży

Czerwone jagody żurawiny zawierają dużo witaminy C, a także znaczne ilości innych witamin, w tym A, B1, B2, B6 i E oraz sole mineralne, karetonoidy, pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Owoce żurawiny zaleca się spożywać przy dolegliwościach nerek, kamieniach nerkowych, infekcjach dróg moczowych i chorobach układu krążenia. Ponadto jest dobrym naturalnym lekiem na grypę, przeziębienie i ogólne wzmocnienie organizmu. Przeciwdziała także próchnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *