Naturalny syrop z żurawiny bez gotowania to bomba witaminowa, która pomoże przy wszelkich jesiennych przeziębieniach, infekcjach dróg moczowych oraz kłopotach z pęcherzem. Domowy syrop żurawinowy bez gotowania zapewni zdrowie i odporność. Można go pić codziennie w niewielkich dawkach jako środek profilaktyczny. Natomiast w czasie choroby warto zastosować większe porcje specyfiku.
Do przygotowania syropu można wykorzystać polską żurawinę błotną (jednak jest ona bardzo trudno dostępna) lub żurawinę wielkoowocową. Tę drugą można jesienią kupić w sklepach lub na targowiskach, dostępna jest także w formie mrożonek. Przygotowanie syropu żurawinowego zajmie dosłownie pół godziny.
Syrop z żurawiny bez gotowania
Syrop z żurawiny bez gotowania
Naturalny syrop z żurawiny to bomba witaminowa. Pomoże przy wszelkich przeziębieniach oraz kłopotach z pęcherzem.
Ingredients
- 1 kg żurawiny, przemrożonych owoców
- 2 szklanki wody
- 1/2 kg cukru
- 1 cytryna, sok i skórka
Instructions
- Przemrożone owoce żurawiny wsypujemy do wyparzonego słoja
- Skrapiamy jest sokiem z jednej cytryny.
- 2 szklanki wody gotujemy z dodatkiem 1/2 kg cukru i skórką z cytryny.
- Syrop studzimy do temperatury pokojowej.
- Zimnym syropem zalewamy owoce i zamykamy słoik.
- Syropu nie pasteryzujemy!
Żurawina – właściwości zdrowotne
Owoce żurawiny zawierają naturalny kwas benzoesowy, który jak wiadomo jest konserwantem. Dzięki temu przetwory z żurawiny praktycznie się nie psują. Dlatego żurawinę można przechowywać w stanie surowym nawet przez kilka miesięcy, ale owoce muszą być zalane wodą.
Zobacz także: Jak suszyć żurawinę, Syrop z jeżyn bez gotowania, Aronia – polskie jagody acai, Cykoria podróżnik – wyjątkowo zdrowy chwast, Domowa herbatka z owoców dzikiej róży
Czerwone jagody żurawiny zawierają dużo witaminy C, a także znaczne ilości innych witamin, w tym A, B1, B2, B6 i E oraz sole mineralne, karetonoidy, pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Owoce żurawiny zaleca się spożywać przy dolegliwościach nerek, kamieniach nerkowych, infekcjach dróg moczowych i chorobach układu krążenia. Ponadto jest dobrym naturalnym lekiem na grypę, przeziębienie i ogólne wzmocnienie organizmu. Przeciwdziała także próchnicy.