Owoce żurawiny na krzaczku

Żurawina: wartości zdrowotne i zastosowania żurawiny

Żurawina, zwana kiedyś “cytryną dla ubogich”, po latach zapomnienia w naszym kraju ponownie wraca do łask. W ostatnim czasie produkty z wykorzystaniem tych czerwonych owoców stają się coraz bardziej popularne. Dostępne są żurawinowe konfitury, soki, herbatki a także preparaty medyczne i suplementy diety. W kuchni żurawina stała się modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, wędlin, serów i pasztetów. Bez problemu dostaniemy też żurawinę suszoną i mrożoną. Najbardziej wartościowe są jednak świeże owoce.

Żurawina – naturalne źródło witamin i minerałów

Gdzie występuje żurawina

Żurawina jest wiecznie zieloną, wieloletnią, płożącą się krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych. Roślina ta występuje naturalnie w Polsce. W stanie dzikim rośnie na terenach bagiennych i w podmokłych lasach. Żurawina błotna jest blisko spokrewniona z borówką czarną i borówką brusznicą. Żurawinę w środowisku naturalnym najczęściej można spotkać w Puszczy Białowieskiej a także Puszczy Knyszyńskiej. W sklepach nie spotkacie jednak tej dzikiej odmiany. Do uprawy, sprzedaży i kupnych przetworów wykorzystywana jest jednak żurawina wielkoowocowa, która jest uprawiana w specjalnych hodowlach.

Wartości zdrowotne i zastosowania żurawiny

Owoce żurawiny zbiera się od września do listopada. Zawierają dużo witaminy C, a także znaczne ilości innych witamin (A, C, B1, B2, B6, E), sole mineralne (wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, jod), karetonoidy, pektyny, antocyjany i kwasy organiczne.

Żurawina od wieków stosowana jest także w medycynie. Owoce żurawiny zaleca się spożywać przy dolegliwościach nerek, kamieniach nerkowych, infekcjach dróg moczowych i chorobach układu krążenia. Ponadto jest dobrym naturalnym lekiem na grypę, przeziębienie i ogólne wzmocnienie organizmu. Przeciwdziała także próchnicy. Zawartość związków działających przeciwutleniająco chroni organizm przed wolnymi rodnikami i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Owoce żurawiny coraz częściej służą także jako suplement diety przy odchudzaniu.

Żurawina w kuchni

W kuchni żurawina wykorzystywana jest na wiele sposobów. Ceniona jest przez smakoszy ze względu na charakterystyczny kwaśny i cierpki smak. Szczególnie popularna jest smażona z cukrem konfitura z żurawiny, która podawana jest jako wykwintny dodatek do mięs, wędlin oraz pasztetów. Z owoców tej krzewinki można przygotowywać soki, syropy, dżemy, nalewki i kisiele. Suszone stanowią świetny dodatek do ziołowych i owocowych herbat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *