Herbatki i napary z płatków malwy od dawna stosowane są w medycynie do łagodzenia podrażnień błon śluzowych, ułatwiania odflegmienia i łagodzenia podrażnień przewodu pokarmowego. Oto przepis na leczniczą herbatkę z czarnej malwy.
Spis treści
Herbaty i napary z malwy
Wodne wyciągi, czyli np. herbata z kwiatów czarnej malwy, dzięki zawartości śluzów, działają powlekająco i osłaniająco na błonę śluzową górnych dróg oddechowych. Ich stosowanie ogranicza podrażnienia i stany zapalne błon śluzowych wynikające związane na przykład z infekcjami sezonowymi. Herbatki i napary z płatków malwy łagodzą kaszel i ułatwiają odkrztuszanie, a także mogą niwelować podrażnienia ze strony przewodu pokarmowego. Wpływają także korzystnie na układ krwionośny — wzmacniają drobne naczynia krwionośne i poprawiają ogólne krążenie.
Jak zrobić herbatkę z malwy?
Herbatka z malwy — przygotowanie: 1 łyżkę suszonych, pokruszonych płatków kwiatów malwy czarnej lub ciemnofioletowej wsypujemy do emaliowanego garnuszka (pojemność 250 ml), zalewamy na pół godziny gorącą wodą, a następnie na słabym ogniu gotujemy pod przykryciem około 2 minut. Po 10-15 minutach herbatkę odcedzamy i pijemy zwykle 2 razy dziennie. Dla polepszenia smaku warto dodać do niej trochę soku malinowego. Do płukania gardła i jamy ustnej używamy mocniejszego odwaru z malwy, który przygotowujemy z 2-3 łyżek suszu z kwiatków na 250 ml wody.