Kieliszek czerwonego wina i odkorkowana butelka - jak długo można trzymać otwarte wino

Jak długo może stać otwarte wino?

Odpowiednio zabezpieczone wino z czasem zyskuje na walorach smakowych, dlatego dobrze zakorkowane butelki z winem mogą być przechowywane nawet kilka lat. Problem pojawia się jednak po odkorkowaniu butelki, gdy wino nie zostanie od razu spożyte. Czy i jak długo można przechowywać otwarte wino? Gdzie najlepiej trzymać butelkę? Co zrobić, żeby wino nie skwaśniało?

Ile może stać otwarte wino

Wino, pod wpływem działania powietrza i zawartego w nim tlenu ulega utlenieniu – zmienia smak, kolor i aromat, a ostatecznie kwaśnieje. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku reakcji tlenu z polifenolami zawartymi w winie, alkohol utlenia się do aldehydu octowego i wino zmienia swoje właściwości. 

Ile może stać wino w butelce po otwarciu

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, ile może stać wino po otwarciu, zanim skwaśnieje. Czas przechowywania otwartego wina zależy od kilku czynników, są to kolor wina, gatunek wina, rodzaj i zawartość cukru w winie, gęstość wina i jego moc, czyli zawartość alkoholu w trunku. A zatem, co wpływa na czas przechowywania wina po odkorkowaniu butelki: 

  • kolor wina – z reguły czerwone wino może stać otwarte dłużej niż różowe czy białe,
  • gatunek wina –  gatunki wina wzmacnianie spirytusem winnym (np. Porto) mają większą trwałość po otwarciu,
  • gęstość wina – im gęstsze wino, tym bardziej trwałe,
  • zawartość cukru – im słodsze wino, tym dłużej może stać w butelce po odkorkowaniu, wina wytrawne są mniej trwałe,
  • zawartość alkoholu w winie – im mocniejsze wino, tym wolniej się utlenia.

Wpływ na czas przechowywania otwartego wina mają także temperatura oraz ekspozycja butelki na światło słoneczne. Najprościej mówiąć – im ciemniej i chłodniej – tym lepiej. 

Ile może stać otwarte wino? Wg enologów, wino może stać w butelce od 2 do 7 dni, w zależności od jego gatunku i koloru. Musimy pamiętać, że zanim użyjemy takiego wina, warto spróbować niewielką ilość trunku łyżeczką i ocenić, czy smak wciąż nam odpowiada.

Jak przechowywać otwarte wino

Otwartą butelkę z winem przechowujemy w pozycji pionowej,  w ciemnym i chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce. Dzięki temu procesy chemiczne będą przebiegały wolniej. Butelka koniecznie musi być zamknięta – najlepiej oryginalnym korkiem lub specjalną zatyczką. 

Czy wino może się zepsuć

Wino w otwartej butelce może się zepsuć! Pod wpływem tlenu wino zmienia swoje właściwości chemiczne i kwaśnieje,  a ostatecznie zamienia się w ocet winny. Proces ten trwa od kilku dni do kilku tygodni. Dlatego ważne jest, aby ograniczyć kontakt wina z tlenem do minimum.

Czy wino ma datę ważności i może się przeterminować?

Wbrew obiegowej opinii, wino też na datę ważności i może się przeterminować, w związku z tym nawet zamknięte wino może się zepsuć. Odpowiednio przechowywane wina (np. w piwniczce) mogą spożywane nawet po kilku latach od zakupu, i tak:

  • wina białe: 1-2 lata po dacie ważności,
  • wina czerwone: 2-3 lata po dacie ważności,
  • wino wytrawne: nawet 10-20 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *