Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał

Makaron jest nieustannie obecny w naszej kuchni. Może być podawany jako samodzielne danie lub stanowić idealny dodatek do zup, mięs i sosów, a także deserów dla dzieci. Prawidłowo ugotowany makaron nie może być twardy, ale też nie może być rozgotowany, ani nie może się sklejać. Zatem, jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Poradzimy, jak ugotować makaron, aby był sprężysty i pyszny.

Co zrobić żeby makaron się nie sklejał
Co zrobić, żeby makaron się nie sklejał

Jak ugotować makaron, aby się nie sklejał?

Nieważne, czy gotujemy makaron świeży czy suchy, makaron zawsze wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Mieszamy i pilnujemy, aby nie wykipiał. Po kilku minutach od wrzucenia makaronu, gdy woda zacznie ponownie wrzeć, trzeba będzie lekko przykręcić gaz.

Jak długo gotować makaron?

Aby otrzymać makaron o odpowiedniej twardości trzeba gotować go według opisu na opakowaniu. Przeważnie podany jest czas potrzebny do ugotowania makaronu al dente (krótszy) oraz na miękko (dłuższy). Zwykle makarony włoskie z pszenicy durum gotuje się dłużej, nawet 10 do 12 minut. Makaron świeży gotuje się bardzo szybko – 2 do 3 minut. Po ugotowaniu trzeba wylać zawartość garnka na durszlak, a długi makaron (np. spaghetti lub tagliatelle) warto wyciągać specjalną łyżką. Aby zatrzymać proces gotowania, przelewamy makaron zimną wodą.

Co zrobić, żeby makaron się nie sklejał?

Żeby po ugotowaniu makaron się nie sklejał, najlepiej dodać do już ugotowanego spaghetti lub penne łyżkę oliwy albo masła, i wymieszać całość. Nie trzeba dodawać tłuszczu do gotowania! Dzięki temu makaron nie będzie się kleił.

Włosi po ugotowaniu od razu wrzucają makaron do rondla z sosem i wszystko mieszają przed podaniem! Smacznego!

Dowiedz się także jakie jest najlepsze wino do makaronu na wybieramwino.pl

Sposób na gotowanie idealnego makaronu znaleziono w Google dzięki hasłom:

  • co zrobić żeby makaron się nie kleił
  • żeby makaron się nie sklejał 
  • jak ugotować makaron
  • jak ugotować makaron do rosołu
  • żeby makaron się nie sklejał

Zobacz także Jak zrobić masło w domu?, Jak suszyć warzywa, Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem, Jak ugotować kukurydzę – przepis, Jak zrobić lukier, Jak ugotować ziemniaki, Jak zrobić domowe lody?, Jak ugotować jajko na twardo?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.